Reprezentanți din șapte țări cer Curții Europene de Justiție să excludă biomasa forestieră dintre resursele de energie regenerabilă. Centrala Bionergy Suceava, singura centrală pe biomasă dispecerizabilă din țară, ar putea fi afectată dacă plângerea va fi admisă


Intră acum și în grupul de

Un grup de reclamanți din Estonia, Franța, Irlanda, România, Slovacia, Suedia și SUA au depus în 4 martie la Curtea de Justiție a UE (CJUE) de la Luxemburg o plângere  împotriva Uniunii Europene contestând includerea biomasei forestiere în Directiva UE privind energia din surse regenerabile, informează euroactiv.com

Sursa citată arată că dacă această resursă va fi exclusă dintre cele regenerabile ar putea priva UE de o sursă de energie care în prezent reprezintă aproape 60% din sursele regenerabile de energie ale comunității, mai mult decât energia solară și eoliană combinată.

Reclamanții susțin că instituțiile UE nu au luat în considerare dovezile științifice care arată că recoltarea și arderea biomasei forestiere în scopuri energetice exacerbează schimbările climatice cauzând despăduriri în afara Europei.

Ei arată că arderea lemnului pentru energie produce de obicei 1,5 ori mai mult CO2 decât cărbunele și de 3 ori mai mult decât gazele naturale.

Sursa citată notează că UE a adoptat, anul trecut,  o versiune actualizată a Directivei privind energia din surse regenerabile, obligând blocul comuniar să furnizeze cel puțin 32% din energia din surse regenerabile până în 2030, acesta fiind considerat un element central al obiectivului UE de a reduce emisiile de carbon cu 40% până la aceeași dată.

Reclamanții susțin în plângere că includerea biomasei forestiere ca sursă de energie regenerabilă contravine articolului 191 alineatul (1) din Tratatul UE, care stipulează că politica de mediu a blocului comunitar contribuie la: „conservarea, protejarea și îmbunătățirea calității mediului … și în special combaterea schimbărilor climatice „.

Potrivit acestora, Directiva agravează schimbările climatice prin exacerbarea tăierii forestiere din SUA pentru a răspunde cererii crescânde de combustibil pe bază de pelete din lemn în UE și susțin că au avut de suferit pentru sănătatea lor, mijloacele de trai, comunitățile și tradițiile culturale ca urmare a exploatării lemnului, fabricarea de pelete din lemn și producția de energie din biomasă.

Dacă CJUE va admite această reclamație vor avea de suferit centralele care funcționează acum pe biomasă, cum este cea a Bioenergy Suceava.

Potrivit Transelectrica, citată de profit.ro, singura centrală pe biomasă dispecerizabilă în cadrul sistemului energetic național este cea în cogenerare operată prin firma Bioenergy Suceava, care, la parametri optimi de funcționare, produce circa 167.000 MWh de energie electrică pe an, plus aproximativ 270.000 Gcal de energie termică, livrată în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava. (T.B.)


Intră acum și în grupul de