Ziua porţilor deschise la ISU „Bucovina” Suceava


Intră acum și în grupul de

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, sâmbătă s-a organizat Ziua Porţilor Deschise, în contextul sărbătorii Protecţiei Civile. „Împlinirea a 76 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România reprezintă o nouă ocazie pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava să schimbe ţinuta specifică intervenţiei în situaţii de criză cu haine de sărbătoare”, precizează plutonierul major Alin Găteată din cadrul ISU Suceava.

În cadrul manifestărilor, cetăţenii au avut ocazia să vizioneze în premieră o expoziţie de materiale explozive, autospeciala pirotehnică, aparatura de detectare a elementelor pirotehnice, costumele de protecţie a personalului, precum şi a utilajelor şi accesoriilor necesare mânuirii, transportului şi depozitării muniţiilor neexplodate identificate pe teritoriul judeţului Suceava. S-a prezentat tehnica de luptă şi mijloacele de intervenţie – autospeciala Iveco, autoscara, autospeciala de Descarcerare, ambulanţa SMURD, punctul de prim ajutor şi triaj al răniţilor, mijloace de protecţie individuală.

Copiii prezenţi au asistat la exerciţii demonstrative şi chiar au probat tehnica de luptă (masca de gaze, binoclul, busola, detectorul de metale etc.).
Ceremonialul s-a încheiat cu o slujbă de sfinţire a tehnicii şi utilajelor de intervenţie la dezastre oficiată de preotul militar Ovidiu Iacob.

Cu o zi înainte s-a organizat şi desfăşurat Cupa Protecţiei Civile la minifotbal – ediţia a II-a. Cupa Protecţiei Civile la minifotbal a fost adjudecată de echipajul Detaşamentului de Pompieri Suceava.

„În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul Regal din 1933 sub denumirea de apărare pasivă, având ca scop să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene.
Prin expresia PROTECŢIE CIVILĂ se înţelege îndeplinirea tuturor sarcinilor umanitare destinate să protejeze populaţia civilă împotriva pericolelor, ostilităţilor sau catastrofelor şi s-o ajute să depăşească efectele lor imediate, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acesteia – art. 61 din cuprinsul Conveţiilor de la Geneva din 2 august 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate”, menţionează şeful ISU „Bucovina” Suceava, colonel Lucel Lulciuc.


Intră acum și în grupul de