Municipiul Rădăuţi riscă să rămână fără apă şi canalizare modernizată dacă nu aderă la ACET SA


Intră acum și în grupul de

Municipalitatea Rădăuţi riscă să nu fie inclusă în planul judeţean de reabilitare a sistemului de apă-canal, în valoare totală de 120 de milioane de euro, dacă nu externalizează până la sfârşitul lunii martie acest serviciu, care este gestionat acum de SC Servicii Comunale Rădăuţi, către operatorul regional de apă-canal, ACET SA Suceava. Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, Daniel Cadariu, în cadrul Programului Operaţional Sectorial, pentru reabilitarea sistemelor de apă şi canal este necesar un operator regional, care în judeţ este ACET SA Suceava, în timp ce în municipiul Rădăuţi acest sistem este administrat de operatorul local, SC Servicii Comunale. Cadariu a arătat că până la sfârşitul lunii martie va fi realizat master-planul judeţean, urmând ca apoi să fie întocmit studiul de fezabilitate al proiectului judeţean, iar dacă municipiul Rădăuţi nu se asociază la operatorul regional de apă-canal, nu va mai putea fi inclus în program. „Dacă CL Rădăuţi nu vine în asociere cu operatorul regional, atunci va pierde această oportunitate şi va trebui să-şi reabiliteze sistemul prin forţe proprii”, a spus Cadariu, care a menţionat că municipalitatea rădăuţeană a pierdut şi finanţarea nerambursabilă prin programul SAMTID de reabilitare a reţelelor de apă, din acelaşi motiv. „Am explicat Consiliului Local Rădăuţi care este situaţia, dar până în prezent nu s-a luat nici o măsură”, a subliniat vicepreşedintele CJ Suceava.

El a mai arătat că, Consiliul Local Rădăuţi va trebui să înfiinţeze şi un serviciu care să furnizeze apa caldă, energia termică şi energia electrică produse de centrala de cogenerare pentru a recupera TVA de 3,4 milioane de euro din această investiţie. Cadariu a informat că prin programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, în municipiul Rădăuţi s-au făcut, până în prezent, investiţii de 14 milioane de euro, în sistem de termoficare şi centrală termică de cogenerare, iar pentru punerea în funcţiune a investiţiei vor mai trebui făcute investiţii totale de aproximativ 3 milioane de euro.

Vicepreşedintele administraţiei judeţene sucevene a explicat că pentru recuperarea TVA din această investiţie, de aproape 3,5 milioane de euro, Ministerul de Finanţe a arătat că singura variantă este ca operarea serviciilor de apă caldă menajeră, energie termică şi energie electrică să fie făcute printr-un serviciu al Primăriei. „Recuperarea ar fi graduală, pe măsura emiterii facturilor către beneficiari”, a precizat Cadariu. El a ţinut să mai sublinieze că în situaţia actuală, când sistemul este administrat de SC Servicii Comunale Rădăuţi, nu se poate recupera TVA, din cauză că proprietarul instalaţiilor este Consiliul Local Rădăuţi.


Intră acum și în grupul de