Prefectul Sorin Popescu solicită anularea titlurilor de proprietate din zona Parcului Şipote


Intră acum și în grupul de

Prefectul judeţului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a dispus începerea procedurilor de anulare a titlurilor de proprietate pentru 1,3 ha de terenuri din zona Parcului dendrologic Şipote din Suceava, întrucât în urma verificării documentaţiilor care au stat la baza emiterii titlurilor de proprietate respective a găsit acte neconforme cu realitatea. Mai mult, Popescu a subliniat că terenurile respective nu puteau fi retrocedate deoarece fac parte din domeniul public al statului.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că terenul din Parcul dendrologic Şipote din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei este proprietate publică din 1973, când 101 persoane au fost expropriate şi au fost despăgubite, întrucât în zonă trebuiau făcute lucrări de drenare a apei freatice şi de stabilizare a terenului. El a precizat că după 1990, o parte dintre foştii proprietari au depus cereri de revendicare a terenurilor care le-au fost respinse, iar atunci când au contestat în prima instanţă, li s-au respins cererile pe fond, dar că în zece cazuri instanţele de judecată le-au admis cererile. Sorin Popescu a anunţat că a sesizat şi IJP Suceava pentru a începe cercetări în vederea stabilirii modului în care au fost eliberate respectivele documente care nu sunt conforme cu realitatea şi care au stat la baza eliberării titlurilor de proprietate.

Prefectul de Suceava a avertizat că pe aceste terenuri nu se pot realiza construcţii, zona fiind traversată de drenuri care colectează apa freatică din centrul municipiului Suceava. „Dacă se întrerup aceste drenuri, nu trebuie să ne mai întrebăm de ce un bloc turn se înclină”, a spus Popescu. El a mai arătat că întregul parc are 30 de hectare şi a fost transferat în 1988 la actuala RNP, care l-a împădurit pe zece hectare cu specii care să limiteze efectele pânzei freatice ridicate din zonă, o parte este pădure pentru protecţie împotriva alunecărilor de teren şi o parte este pădure din zona unui monument istoric, care este Cetatea de Scaun a Sucevei.


Intră acum și în grupul de