Expoziţie de icoană veche maramureşeană de patrimoniu UNESCO, în cadrul Programului „Paştele în Bucovina”


Intră acum și în grupul de

Complexul Muzeal Bucovina organizează la Muzeul de Istorie expoziţia de icoană veche „Maramureş, moştenire culturală”, în parteneriat cu Muzeul de Istorie şi Arheologie din Baia Mare. Manifestarea este realizată în cadrul programului „Paştele în Bucovina”, iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava, fiind vorba despre icoane din secolul XIII, pictate pe lemn şi sticlă, care constituie inventarul unor biserici de lemn aflate în patrimoniul UNESCO.
Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a declarat că alături de aceste icoane, vor mai fi expuse icoane vechi, din secolul XIXXXI, din colecţia Complexului şi din colecţii private.
Expoziţia se va deschide pe 10 aprilie, la ora 15, la vernisaj fiind invitaţi şi preoţii din parohiile Rogoz, Plopiş şi Poienile Izei, care au sprijinit expoziţia de icoane maramureşene.

Tot în aprilie, pe data de 15, la Muzeul de Istorie vor fi lansate 3 cărţi deosebite. Este vorba de Albumul „Suceava, trecut şi prezent – 1388-2008”, apoi Simion Florea Marian – „Botanica poporană română”, vol. I, publicată în premieră, lucrarea existând în manuscris la Casa Memorială cu acelaşi nume, sub îngrijirea muzeografei Aurel Brădăţan. Al treilea volum este catalogul colecţiei Romstorfer „Ceramica monumentală”, realizat de Victoria Paraschiva Batariuc – doctor în istorie.


Intră acum și în grupul de