Primăria Suceava reia procedurile de licitaţie în vederea privatizării SC Termica SA


Intră acum și în grupul de

În urma şedinţei de Consiliu Local de luni, s-a decis, cu majoritate de voturi, reluarea licitaţiei în vederea achiziţionării pachetului de acţiuni al societăţii de termoficare Termica SA Suceava, după ce la licitaţia care urma să fie organizată în 10 aprilie nu s-a înscris nici o firmă. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, după decizia CL Suceava, că licitaţia de vânzarea a pachetului de acţiuni al Termica SA Suceava se reia în 12 mai, în aceleaşi condiţii.

În şedinţa CL Suceava, consilierul local PSD Ovidiu Donţu a apreciat că municipalitatea trebuie să aibă în vedere şi „o soluţie de rezervă” şi a propus ca din patrimoniul Termica SA să fie scoasă instalaţia de producere a agentului termic care a fost folosită până la construcţia actualei centrale electro-termice. Primarul Sucevei a apreciat că această propunere va fi luată în calcul.

Consiliul Local Suceava a votat, la începutul lunii martie, cu majoritate, privatizarea societăţii de termoficare, Termica SA Suceava, prin vânzare de acţiuni, la preţul de 18,3 milioane de euro. Pentru a participa la licitaţie, eventualul investitor va trebui să aibă o cifră de afaceri de cel puţin 30 de milioane de euro şi să achite la Primărie o garanţie de două milioane de euro.

Potrivit primarului Ion Lungu, eventualul investitor care va achiziţiona societatea de termoficare Termica SA Suceava va trebui să facă un efort financiar de aproximativ o sută de milioane de euro, arătând că firma care va achiziţiona pachetul de acţiuni va achita 18,3 milioane de euro pentru aceste acţiuni, va trebui să achite 12 milioane de euro, datoriile societăţii la diferite bănci, va trebui să facă investiţii minime de 35 de milioane de euro în următorii cinci ani, potrivit programului de conformare, va trebui să suporte cheltuieli de 23 de milioane de euro pentru reducerea cu 30 la sută a costului de producţie şi va compensa cu terenurile societăţii datoria de 17 milioane de euro pe care Primăria Suceava o are la Termica.

Lungu consideră că Termica SA este una din cele mai atractive societăţi din domeniu, dar municipalitatea doreşte ca privatizarea să aibă ca rezultat o politică de protecţie socială pentru angajaţii unităţii, de menţinere a Contractului colectiv de muncă şi un preţ suportabil pentru suceveni pentru gigacalorie.

Mai multe firme au achiziţionat caietul de sarcini pentru licitaţia organizată de Primăria Suceava de vânzare a pachetului de acţiuni al societăţii de termoficare Termica SA Suceava, printre care E.On România, dar până la sfârşitul săptămânii trecute, termenul final al înscrierilor, nici una din firme nu a depus o ofertă.


Intră acum și în grupul de