Pădure trecută ilegal în proprietatea Obştii Gemenea


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a depus o plângere penală împotriva conducerii unei obşti din judeţ, căreia i-a fost atribuită ilegal o suprafaţă de aproximativ 600 de hectare de pădure, prejudiciul constatat ridicându-se la 90 de miliarde de lei vechi.

Prefectul judeţului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că în urma verificărilor privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri forestiere pentru obştile din judeţ şi după cum se desfăşoară în prezent activitatea pe aceste suprafeţe, a constatat că la Obştea Gemenea reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 582,6 ha s-a făcut ilegal. El a explicat că dosarul depus de această obşte la comisia locală şi comisia judeţeană de fond funciar conţine documente false, arătând că Aşezământul Obştii Gemenea este cel de la Obştea Berchişeşti din anul 1937, la care a fost falsificată prima pagină, iar Statutul Obştii Gemenea este preluat de la Obştea Capu Codrului, la care au fost modificate primele două pagini. Totodată, tabelul cu membrii obştii a fost de asemenea falsificat şi a făcut obiectul cercetărilor Poliţiei, a spus prefectul.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că din datele obţinute de la Arhivele Naţionale, această suprafaţă de pădure, a fost până în anul 1948 proprietatea comunei Gemenea, care a fost desfiinţată în anul 1968. „Această suprafaţă de pădure a fost trecută ilegal din proprietate publică în proprietate privată”, a spus prefectul. Popescu a arătat că pentru a îndrepta această eroare, Prefectura Suceava a depus plângere penală împotriva conducerii Obştii Gemenea, fiind constatat un prejudiciu de 90 de miliarde de lei vechi, iar în instanţă a fost cerută constatarea nulităţii hotărârilor Comisiei Judeţene de Aplicare a Legii Fondului Funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru comuna Stulpicani de care aparţine satul Gemenea.

Prefectura Suceava efectuează cercetări şi în cazul altor trei obşti din judeţ, Soloneţ, Padu Man şi Negrişoara. Obştilor din judeţul Suceava li s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 5.400 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră.


Intră acum și în grupul de