Valentin Popa, la deschiderea anului universitar: În România salariile nu vor crește peste noapte și de aceea Universitatea Suceava vă pregătește pentru piața europeană a muncii, nu neapărat cea românescă


Intră acum și în grupul de

Rectorul USV, prof.univ. dr. ing. Valentin Popa, a avut, luni, un discurs prin care a transmis studenților să se pregătească pentru piața europeană a muncii și le-a spus acestora că veniturile în România nu pot crește peste noapte.

Valentin Popa a declarat că în acest an sunt peste 4000 de noi studenți la studii de licență, masterat și doctorat din care 12 la sută, peste 470, au domiciliul în afara granițelor României, în special din Republica Moldova și Ucraina, dar și din Canada, Elveția, Spania, Italia, Polonia, China și Turkmenistan.

El a arătat că noul an universitar începe cu două noi programe de licență, Psihologie și Asistență Medicală Generală, două programe de studiu așteptate de mult și la care a existat o deosebit de mare concurență.

Totodată, el a spus că anul acesta demarează și cu un proiect de reabilitare și mansardare a Căminului nr. 1 din campus, iar primarul a semnat chiar luni dimineața autorizația de construcție, menționând că în continuare USV are încă mari probleme cu asigurarea locurilor de cazare a studenților.

Totodată, el a spus că va propune în Consiliul de Administrație să fie decontată partea de abonament auto pentru studenți care nu este susținută de alte autorități.

„Ne propunem ca și transportul auto să fie gratuit pentru studenți așa cum este gratuit și transportul feroviar”, a spus Popa.

El a mai arătat că din punct de vedere didactic, cea mai importantă realizare este obținerea gradului de încredere ridicat acordat USV de ARACIS.

„Ne gândim în egală măsură și la migrație și la demografie. Asistăm în societatea românească la o serie întreagă de discuții legate de plecarea tinerilor și a lucrătorilor în străinătate”, a spus rectorul USV.

El a menționat că sunt date oficiale care arată că 5,6 milioane de români lucrează în străinătate.

„Există foarte multe discuții care pun aceste plecări pe seama imposibilității țării de a-i menține. Am uitat cu toții că am luptat foarte mulți ani pentru ca la 1 ianuarie 2007 să intrăm în UE, să avem dreptul de a călători, de a învăța și de a munci oriunde în Europa”, a spus rectorul USV.

El a menționat că românii au fost revoltați că mulți ani după aderare, unele țări au impus restricții pe piața muncii și au limitat accesul românilor în aceste țări.

„Culmea, astăzi, obiectivele și idealurile pentru care am luptat atâția ani devin dezavantaje. Nu dragii mei. Am luptat atâția ani pentru a avea acest drept și nu trebuie să fim supărați că nu mai există contribuabili ai fondurilor de pensii. Până la urmă am luptat ca românilor să le fie mai bine, în țara noastră sau în marea țară numită UE”, a spus Valentin Popa.

Totodată, el a subliniat că studenții trebuie să fie conștienți că veniturile în România nu pot crește peste noapte.

„Și la momentul aderării și acum există discrepanțe majore între veniturile aceleiași categorii de angajați din România și străinătate.Am învățat și eu și ați învățat și dumneavoastră că acest lucru se datorează, în principal, productivității muncii. (…) În același timp trebuie să înțelegem că investitorii străini nu vor veni în România să aducă bani de acasă pentru a avea în România salarii comparabile cu țările vestice”, a spus Popa.

Rectorul USV a explicat că România a intrat într-o economie de piață, a intrat într-o societate bazată pe profit, iar orice investitor are în vedere maximizarea profitului și nu în mod neapărat bunăstarea angajaților, creșterea veniturilor acestora.

„În România accentul pe bunăstarea și drepturile angajaților se pune doar în instituțiile publice de stat cu o excepție: universitățile unde, încă, salarizarea se face pe bază de performanță, se asigură salarii diferențiate, iar această diferențiere ar trebui accentuată anii următori atât timp cât bugetul ne permite”, a mai declarat rectorul USV.

El a spus că a citit recent un interviu cu un CEO al unei mari companii multinaționale care operează și în România în domeniul IT și era nemulțumit de calitatea absolvenților din România, dar cu toate acestea recunoștea că absolvenții din România sunt peste media europeană.

Popa a precizat că orice angajator își dorește absolvenți cât mai repede și cât mai bine pregătiți, dar uită că față de acum 30 de ani, licența este de patru ani cu master de doi ani, față de perioada când licența era de 5 ani și trei ani de stagiatură.

„Vă asigur dragi studenți că Universitatea Suceava vă pregătește pentru o viață europeană a muncii, nu neapărat piața românească. Chiar dacă acest lucru nu este agreat de o parte a comentatorilor din România pentru că se reduce numărul de contribuabili, aveți ocazia cu diploma obținută la USV să lucrați oriunde în Europa, oriunde în lume doar că trebuie să și munciți”, a spus Popa.

El a mai transmis bobocilor că deși USV are cadre didactice foarte bune, să nu se lase numai în seama lor, pentru că partea importantă a muncii este a lor.

„Marile universități din lume sunt renumite prin calitatea studenților și absolvenților care sunt în mare parte autodidacți și care, evident, au parte de profesori excepționali, experți în domeniul lor de cercetare”, a conchis Valentin Popa. (T.B.)


Intră acum și în grupul de