Testare gratuită pentru Hepatita C la Spitalul Județean Suceava și tratament gratuit fără interferon pentru persoanele depistate pozitiv


Intră acum și în grupul de

Șefii secțiilor de Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, și Gastroenterologie, dr. Dorin Achiței, împreună cu directorul medical al Spitalului Județean Suceava, Mircea Alexandru Macovei, au anunțat joi, într-o conferință de presă că  unitatea spitalicească suceveană a intrat în programul național de testare și tratament a hepatitei C fără interferon.

Directorul medical al SJU Suceava, dr. Mircea Macovei, a explicat că unitatea spitalicească suceveană a fost cooptată într-un program național de testare gratuită, iar persoanele care vor fi depistate pozitive vor fi înscrise în programul de tratament fără interferon.

Șeful secției de Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, a explicat că Hepatita C este asimptomatică, nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, însă afectează cu timpul funcțiile ficatului și degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficiență hepatică și poate duce la deces.

Ea a arătat că boala se manifestă prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, greață sau icter ușor.

Hepatita C este o boală care se transmite de la o persoana la alta prin contaminarea cu sângele infectat, fiind mai expuse riscului personalul medical, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care și-au făcut tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice cu instrumentar nesterilizat.

Spitalul Județean Suceava – conferința de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 19. Februar 2020

Dr. Monica Terteliu a anunțat că toate persoanele interesate, în special cele cu vârsta de peste 40 de ani, sunt așteptate la Ambulatoriul Secției de Boli Infecțioase al SJU Suceava pentru testarea gratuită pentru Hepatita C, de luni până vineri între orele 8:00-15:00.

Testul gratuit este ușor de efectuat, fiind necesară o picătura de sânge capilar obținuta prin înțeparea pulpei degetului.

Picătura de sânge va fi plasată pe kitul de testare, iar în circa  5 minute poate fi citit rezultatul testului: o banda – rezultat negativ, doua benzi – rezultat pozitiv.

Acuratețea testului este de circa 90 la sută, iar persoanele depistate pozitiv vor fi apoi retestate prin metode de laborator, iar după confirmare pacientul va fi îndrumat spre tratament fără interferon.

Dr. Dorin Achiței, șeful Secției de Gastroenterologie, a precizat că tratamentul fără interferon are rezultate foarte bune, de vindecare 99 la sută și că a avut efect și în cazul pacienților cu boala foarte avansată și chiar la pacienți cu vârste de peste 80 de ani.

El a subliniat că tratamentul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, iar firmele de medicamente își primesc banii dacă tratamentul duce la vindecarea pacientului.

Tratamentul fără interferon durează între opt și 12 săptămâni.

Dr. Achiței a mai spus că nu se știe numărul de persoane ce au Hepatita C, dar că se estimează o prevalență de 3 la sută din populație.

El a menționat că obiectivul OMS este ca boala să fie eradicată până în 2030.


Intră acum și în grupul de