Dr. Cristian Irimie, despre situația medicală din Suceava: Trebuiau cercetate cauzele numărului mare de infecții Covid-19. Nu venim și facem drepți, culcat, pas de defilare.Trebuiau să vadă în primul rând care este specificul populației din județul Suceava. A fost o lipsă de preocupare la revenirea în județ a celor care lucrează în străinătate deși veneau din zone roșii//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, dr. Cristian Irimie, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că situația medicală de la Suceava a fost generată de câteva greșeli de abordare relaxată încă de la debutul epidemiei, arătând că nu s-au luat măsuri cu persoanele care au revenit în județ din străinătate.

„S-a ajuns aici pentru că au fost câteva deficiențe de început. Aceste deficiențe au făcut să fie scăpări în ceea ce înseamnă managementul unui caz de epidemie la data respectivă”, a spus Irimie.

El a adăugat că urmărește situația și că este frapat de faptul că cel mai mare număr de infectați sunt din județul Suceava.

„În Suceava se spune la televizor, dar ei sunt în județul Suceava pentru că bolnavii care vin în spital vin din județul Suceava și cei care mor în spital sunt tot din județul Suceava”, a spus medicul sucevean.

El a arătat că nu toți sunt din municipiul Suceava așa cum se lasă să se înțeleagă.

Cristian Irimie a apreciat că a fost o lipsă de preocupare din partea responsabililor chiar în primele momente ale „agresiunii sociale” odată cu venirea în județ a unui val imens de români care lucrează în străinătate.

De acolo trebuia pornit. În momentul în care s-au declanșat primele cazuri, DSP Suceava a pierdut timpul, a pierdut startul. Trebuiau din acel moment să vadă care sunt focarele pentru că au fost focare. Aduceți-vă aminte că a intrat într-o noapte în județul Suceava o colonie întreagă din Mironu despre care nimeni nu a aflat decât după câteva zile, ei venind dintr-o zonă roșie”, a spus medicul sucevean.

El consideră că acela fost momentul în care epidemiologii trebuiau să înceapă acțiunile necesare, menționând că a fost și ghinion pentru că la conducerea DSP era o doamnă venită de puțin timp și care nu învățase nici ușile din DSP și s-au mișcat greu, foarte greu.

Un alt factor, a fost lipsa capacității de testare a celor care veneau din zonele respective pentru că nu putem spune că în Valea Moldovei de exemplu populația care stătea acasă și era de multă vreme venită acasă a fost factor de infecție pentru județ, ci tot cei care au năvălit peste ei”, a spus Irimie.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății a mai spus că trebuia începută și testarea la personalul medical din spital în  momentul în care au apărut primele cazuri.

„Trebuia făcută o testare atentă și nu buluceala care s-a făcut la un moment dat care a fost tot o lipsă de coordonare și de acolo vedeam pe ce contăm”, a spus Irimie.

El consideră că medicii au dreptate să se protejeze și să evite îmbolnăvirea.

„Acum i-am auzit pe noii diriguitori ai spitalului că lucrează cu 30 la sută din personal, iar restul s-au îmbolnăvit sau stau în izolare. E corect. Oamenii își iau și ei măsuri de protecție că doar nu o să moară pe baricade că nu-s la Mărășești, chiar dacă li se dă ordin”, a spus Irimie.

Întrebat cum comentează declarațiile secretarului de stat Paul Ionel Oprea care a afirmat că personalul medical sucevean nu folosea echipamentele de protecție, Cristian Irimie s-a întrebat dacă a existat vreun militar care să-și asume vina.

Ai văzut vreodată un militar care să dea vina pe el? Dă vina pe soldat, pe caporal. Chestia care m-a deranjat cel mai tare a fost declarația generalului în rezervă Oprea, secretar de stat, care a spus că medicii din Spitalul Județean Suceava sunt slab pregătiți, sunt indolenți și alintați. Eu am plecat din spital de doi ani, dar ceea ce pot să spun este că aceeași medici au lucrat și atunci și au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind acreditarea care nu s-a luat nici pe pile, nici pe nimic altceva, ci pe meritul și pe munca personalului medical din spital. Același personal, cu unele înnoiri, nu pot spune că toate au fost de calitate, e același care lucrează în spital de atâta vreme”, a spus Cristian Irimie.

El a mai declarat că Spitalul Județean Suceava a fost invidiat multă vreme, de mulți indivizi, pentru că „arăta cu arăta și funcționa cum funcționa”.

„Să-mi spui mie că nu știau medicii să se îmbrace, nu era treaba lor să învețe. Era treaba epidemiologilor care trebuiau să-i învețe, să facă tranninguri cu ei. În rest, să se apere, știau toți și s-au apărat. Disfuncționalitățile în spital au apărut din Serviciul UPU, din neimplicarea epidemiologilor și din faptul că unii colegi, medici, nu și-au dat seama ce înseamnă această epidemie”, a spus Cristian Irimie.

El a ținut să precizeze că este în continuare mirat cum județul Suceava are peste 1400 de cazuri și București are 600 la o populație care, doar un sector al Bucureștiului face cât județul Suceava.

„Asta trebuia să le dea de gândit oamenilor. Ce se întâmplă acolo? Nu venim și facem drepți, culcat, pas de defilare. Trebuiau să vadă în primul rând care este specificul populației din județul Suceava, ce s-a întâmplat față de ce a fost în decembrie, în noiembrie? Spitalul Județean Suceava tratează pe an 60.000 de bolnavi și pe foarte mulți cu succes”, a spus Cristian Irimie.


Intră acum și în grupul de