Fostul prefect Orest Onofrei: Nu politicienii, nu militarii ne vor scoate din situația asta, ci doar noi ne vom putea redresa după această criză. Va fi nevoie de solidaritate și o minimă artă a dialogului pentru că noi am vorbit foarte urât despre noi, despre casa noastră


Intră acum și în grupul de
  • Eu sunt de acord ca fiecare om din administrația publică să fie evaluat, judecat și dat un verdict, dar nu dai verdictul înainte și apoi căutăm motivele
  • Avea Gheorghe Flutur acasă un Covid și l-a dat la toată lumea?
  • Gheorghe Flutur este un personaj foarte implicat, uneori mai mult decât ar fi trebuit, iar oamenii au tras concluzia că el răspunde de toate lucrurile din județ
  • Președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, nu este acuzat că în regiune sunt 13.000 de morți și 71.000 de îmbolnăviri, dar Suceava este comparată cu Lombardia
  • Oamenii cred că dacă te testezi pentru această boală te și vindeci. E greșit
  • Discursul politic este plin de venin, plin de ură, nu există o minimă artă a dialogului măcar pentru problemele mari
  • Gheorghe Flutur, până în toamnă, are timp să arate cine este, ce a făcut, ce face dacă își dorește în continuare să fie președintele Consiliului Județean
  • Omul care are firma ce a dus oameni la munci agricole în Germania se numește Flutur Onofrei Viorel și se putea spune că firma e și a mea, dar eu nu reprezint o miză
  • Noi trăim într-un județ în care oamenii discern foarte bine între minciună și adevăr și, în general, nu se lasă manipulați

Fostul prefect de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că redresarea Bucovinei nu va fi făcută de politicieni, de militari, sau de altcineva decât de suceveni dacă va exista o minimă solidaritate și o minimă artă a dialogului, fiind convins că locuitorii județului pot face diferența între manipulare și adevăr.

Orest Onofrei a analizat situația actuală din județ și a recunoscut că s-a retras din prima linie politică după ce s-a tot spus că e nevoie de oameni noi.

„În ultima vreme s-a spus că e nevoie de oameni noi în politică. Am înțeles semnalul că e nevoie de oameni noi în politică și acum tragem concluziile dacă a fost mai bine sau nu. Eu cred că e o foarte mare capcană cu oameni care nu au mai fost pentru că oamenii care nu au mai fost este aparent pur, nevinovat, dar nimeni nu garantează nici competența nici seriozitatea, nici integritatea”, a spus Onofrei.

El a arătat că din acest motiv militează că nimeni nu poate să vină într-o funcție mai mare dacă nu a fost într-o funcție mai mică și nici în acea funcție mai mică dacă nu a făcut nimic înainte pentru el și pentru familia lui.

„Tinerețea nu este o calitate, ci este un avantaj foarte mare. Ca în orice domeniu, de la muncitorul necalificat, până la profesorul universitar există etape. Dacă sunt săriți unii pași, acea gaură se va vedea mai departe, acolo unde îți exerciți profesia, fie în politică, administrație, în antreprenoriat”, a spus Orest Onofrei.

El a amintit că el când a făcut politică, după șapte ani a ajuns consilier județean, după 14 ani a ajuns în Parlament și după aproape 20 de ani a ajuns prefect.

„Unii au avut o stea mai norocoasă ca la 20 de ani, fără să termine o școală au ajuns în Parlament și singura meserie pe care au avut-o este cea de parlamentar”, a spus fostul prefect.

El consideră că marea greșeală de acum este că se crede că dacă schimbăm un om cu un alt om va fi mai bine.

„Schimbăm un om care s-a dovedit incompetent și promovăm pe cel care a dat semnale și avem garanția că este competent. Nu facem schimbare de dragul schimbării”, a spus Onofrei.

El a arătat că este foart ciudat că atunci când e vorba de un om de a cărui nume a fost legată Bucovina și tot ce se întâmplă în acest județ cu extrem de multe lucruri pozitive, brusc, într-o zi, devine persona non grata.

„Acest lucru pune mari semne de întrebare dacă suntem sau nu serioși, dacă acesta este sau nu motivul. Eu sunt de acord ca fiecare om din administrația publică să fie evaluat, judecat și dat un verdict, dar nu dai verdictul înainte și apoi căutăm motivele”, a spus Orest Onofrei.

El a subliniat că Gheorghe Flutur, până ieri, și adversarii politici o recunoșteau, era numărul 1 în acest județ.

„Ce a greșit Gheorghe Flutur ca deodată să devină un paria? Foarte multe acuzații din partea adversarilor politici sunt absolut normale pentru că faci politică, iar pe adversarul tău politic nu-l lauzi, dar nici să faci politică așa cum spunea Vadim Tudor: dă-te tu ca să vin eu, fără niciun argument”, a spus Onofrei.

El a arătat că lui Gheorghe Flutur i se reproșează că județul Suceava are cel mai mare număr de infectați cu noul coronavirus.

„Avea Gheorghe Flutur acasă un Covid și l-a dat la toată lumea?”, s-a întrebat Onofrei.

Fostul prefect a adăugat că pentru că Gheorghe Flutur este un personaj foarte implicat, uneori mai mult decât ar fi trebuit, iar oamenii au tras concluzia că el răspunde de toate lucrurile din județ.

„Dacă Gheorghe Flutur era prezent la spital, la investițiile de acolo, oamenii au înțeles că Gheorghe Flutur trebuia să gestioneze cum vin bolnavii, pe unde vin, de unde vin. Supraimplicarea poate fi un motiv pentru care opinia publică consideră că el se face vinovat de asta și că ar fi trebuit să și rezolve problema”, a menționat fostul prefect.

Onofrei a spus că președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, nu este acuzat că în regiune sunt 13.000 de morți și 71.000 de îmbolnăviri, dar Suceava este comparată cu Lombardia.

„Politicienii care îl acuză pe Flutur greșesc că îl acuză unde nu trebuie. Ar trebui să fie atacat unde trebuie, pentru că mai devreme sau mai târziu oamenii vor afla că nu avea Gheorghe Flutur nicio atribuție în gestionarea acestei epidemii și că genul acesta de acuzații au fost greșite.  În 30 de ani de politică am învățat că dacă vrei să fii credibil, trebuie să acuzi acolo unde este măcar puțin adevăr pentru că altfel se întorc împotriva ta”, a adăugat Onofrei.

El a mai spus că îl știe pe Gheorghe Flutur de 25 de ani și că așa a fost dintotdeauna, un personaj extrem de implicat.

„Faptul că unii oameni din jurul lui se mișcă mai greu îl face să facă el și treaba acestora. Acesta este personajul Gheorghe Flutur și așa îl știe toată lumea. Supraimplicarea asta l-a mai costat pe Gheorghe Flutur și când a fost ministru al Agriculturii și în primul mandat de președinte al Consiliului Județean Suceava”, a declarat Onofrei care a adăugat că e preferabil să-i spui unui om că face prea mult decât că nu face deloc.

Mai mult, fostul prefect a spus că lui Gheorghe Flutur i se reproșează foarte multe lucruri de care nu este răspunzător și crede că cei care vor să câștige capital politic să se recalibreze și să se concentreze pe ceea ce în mod real i se poate reproșa lui Gheorghe Flutur.

El a amintit că a fost prefect cu președinte de CJ de la PSD în condițiile în care PSD l-a dat afară din casă și serviciu și a reușit să colaboreze decent.

„Ceea ce ne lipsește nouă, mai ales în ultimele două legislaturi, este că s-a radicalizat foarte mult discursul politic. (…) Este plin de venin, plin de ură, nu există o minimă artă a dialogului măcar pentru problemele mari”, a spus Onofrei.

El crede că din partea unora este o iresponsabilitate uriașă să facă rău județului crezând că-i fac rău lui Gheorghe Flutur.

„Ce câștig aș avea eu dacă după ce se distruge județul ca imagine ca și credibilitate,apoi să vin să iau eu locul lui Gheorghe Flutur să gestionez niște dărâmături, niște ruine?”, s-a întrebat Onofrei care susține că din acest motiv lucrurile trebuie să fie separate și trebui luciditate atunci când se fac niște acuzații.

Fostul prefect a recunoscut că revenirea va fi destul de grea pentru suceveni.

„Noi ne vom reveni extrem de greu după ce această boală va trece ca oamenii să re aibă încredere în Bucovina, în turismul din Bucovina pentru că noi am vorbit foarte urât despre noi. Am vorbit foarte urât despre casa noastră”, a spus Onofrei.

El a arătat că în țări bogate sau nu, cu materiale sau nu, toată omenirea a fost surprinsă de amploarea acestei boli și nu a fost doar Suceava surprinsă.

„Mă așteptam ca marii salvatori care au salvat acest spital de la Suceava, unul dintre ei, om politic,  să fii spus ce e bun și ce e rău, ce a găsit bun și ce a găsit rău la acest spital. Nu poți să vii și să spui doar că e jale și eu am rezolvat problema. Minim trebuia să spună că material este în regulă, că administrația nu are treabă”, a spus Onofrei.

El a mai dat un exemplu din Italia din regiunea Valle d’Aosta, care are o populație cât municipiul Suceava, având președinte pe Augusto Rollandin, care are decese cu 131 mai multe decât tot județul Suceava.

„Statistica o folosim în ce dorință dorim”, a spus fostul prefect.

El a arătat că în actuala situație se vorbește de imagine politică, unde există responsabilitate personală.

„O imagine în politică se distruge foarte repede și se repară foarte foarte greu. Eu sunt convins că adversarii politici al lui Gheorghe Flutur au sperat că alegerile vor avea loc acum și Gheorghe Flutur nu va avea timp să-și refacă imaginea”, a spus Onofrei.

El a adăugat că nu s-a ținut cont că Gheorghe Flutur nu putea să vorbească, fiind internat în spital, și că pentru un om care era mereu prezent în presă a fost o situație ingrată să nu poată răspunde.

„Nu poți cu perfuzie și cu mască să faci conferință de presă”, a spus Onofrei.

El a mai arătat că majoritatea nu crede că Gheorghe Flutur a fost bolnav, dar că presa are acces și poate afla foarte ușor dacă a fost sau nu bolnav.

„Oamenii cred că dacă te testezi pentru această boală te și vindeci. E greșit. În ce privește reproșul la Flutur că s-a testat eu cred că era obligatoriu să o facă pentru că e parte din factorii de decizie din acest județ”, a spus Onofrei care a menționat că parlamentarii din județul Suceava s-au testat înaintea lui Gheorghe Flutur.

El a mai spus că Flutur a fost acuzat că are firmă care a dus oameni la sparanghel în Germania.

„Pe acel om care are firma respectivă îl cheamă Flutur Onofrei Viorel și se putea spune că firma să fie și a mea, dar nu e și a mea pentru că eu nu reprezint o miză”, a spus Onofrei.

Orest Onofrei crede că sucevenii știu să facă diferența între minciună și adevăr și nu se lasă manipulați.

„Cred că noi trăim într-un județ în care oamenii discern foarte bine între minciună și adevăr și că oamenii, în general, nu se lasă manipulați. Gheorghe Flutur, până în toamnă, are timp să arate cine este, ce a făcut, ce face dacă își dorește în continuare să fie președintele Consiliului Județean.Eu, dacă aș fi în locul lui, după câte lucruri a făcut în acest județ, nu aș mai dori să fiu președinte”, a spus Onofrei.

El crede că doar sucevenii vor putea să scoată județul din această situație.

„Nu politicienii, nu militarii, nimeni nu ne scoate din situația asta. Noi ne vom scoate. Dacă există o minimă solidaritate și o minimă artă a dialogului se poate”, a spus Onofrei.

El a spus că a atunci când era prefect a mai cerut sfatul foștilor prefecți și dacă ar fi acum în poziția președintelui CJ Suceava aș fi cerut și sfatul foștilor președinți de Consiliu județean, foștilor primari.

„Din sfaturile lor putem găsi soluții să ne redresăm”, a conchis Orest Onofrei.


Intră acum și în grupul de