Dr. Irina Badrajan, despre epidemia cu coronavirus din prisma medicilor de familie: Ne-am trezit neapărați. Nu știam nici ce măsuri să luăm. Erau niște reguli și niște date care ni se transmiteau într-un mod haotic. Am trăit și noi cu fricile noastre pentru că suntem și noi oameni


Intră acum și în grupul de

Secretarul general al Colegiului Medicilor din Suceava, Irina Badrajan, a prezentat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina modul în care a fost percepută în zona medicilor de familie epidemia cu noul coronavirus arătând că poate acum responsabilii vor recunoaște importanța medicinei de familie.

„Medicina de familie s-a trezit în fața unei situații noi, necunoscute, un virus destul de șmecher care ne păcălește la fiecare pas, care se manifestă polimorf, în diverse feluri. Pe unii îi atacă, pe alții nu. Nu știm de ce”, a spus Badrajan.

Ea a adăugat că este vorba de un virus care a atacat puternic în Italia, în SUA, dar că la noi pare că a fost un văr de-al lui care a fost mai „blânduț”, dar și ca modalitate de acționare, toată societatea a fost pusă într-o situație complet necunoscută.

„Atunci a început o degringoladă care ne-a cuprins și pe noi la nivel de medicină de familie”, a spus Badrajan.

Ea a arătat că medicii de familie sunt cei din prima linie, iar cineva din spital spunea că ei sunt ultima linie, dar nu în sensul creării unei ierarhii, ci a faptului că acolo ajung cazurile foarte grave, iar ceea ce se întâmplă cu răspândirea virusului, de manifestările lui sunt în responsabilitatea medicinei de familie, ca primă linie.

„Noi nu am știut nimic despre asta. Ni s-au spus niște măsuri de protecție, nu am avut materiale de protecție, nu numai ca și fonduri, ci și ca furnizori de aceste materiale. Ne-am trezit neapărați. Nu știam nici ce măsuri să luăm. Erau niște reguli și niște date care ni se transmiteau într-un mod haotic. Am trăit și noi cu fricile noastre pentru că suntem și noi oameni”, a spus Badrajan.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava a mai declarat că medicina de familie a îmbătrânit.

„A trecut și timpul și nimeni nu vine să înlocuiască. Ne împuținăm pe zi ce trece. Forțele noastre slăbesc, fizic și psihic. Suntem puși în situația să lucrăm pentru că nu are cine veni în locul nostru și populația ar rămâne fără asistență medicală primară, ceea ce este o mare tragedie pe care cred că au constatat-o abia acum”, a spus Badrajan.

Ea a explicat că acum în timpul pandemiei, medicii de familie au preluat și alte sectoare de activitate.

„ Acum eram foarte buni și foarte puțini și puși în fața situației în care tehnica era primordială”, a spus Badrajan care a menționat că există probleme pentru medicii de familie cu noua tehnologie pentru că au avut o altă educație.

Ea a recunoscut că medicii de familie au fost afectați de această spaimă, nu numai pentru ei, ci pentru familiile lor mai ales că soluții dezinfectante, viziere, mănuși, măști, nu aveau de unde să le achiziționeze.

Ea a arătat că mijloacele de protecție au întârziat foarte mult și au contribuit la răspândirea acestui virus și nu numai la medicii de familie ci și în spital.

„Am adoptat și noi cu toată spaima, panica, pe care o insuflau și pacienții, măsuri de protecție, cu consultații telefonice, în special în cazul afecțiunilor respiratorii”, a spus Badrajan..

Ea a vorbit și de greutățile medicilor de familie și că mulți au clacat în această perioadă menționând că media de vârstă a medicilor de familie din județ este de peste 55 de ani.

„Unii dintre medicii de familie s-au pensionat pentru că nu au mai putut face față”, a spus Badrajan.

Ea a arătat că mulți medici de familie își continuă activitatea pentru că au o pensie de mizerie și nimeni nu se poate întreține cu ea.

Irina Badrajan a mai declarat că s-au făcut demersuri la Guvern și Casa de Asigurări de Sănătate, la Parlament pentru a se mări veniturile medicilor de familie.


Intră acum și în grupul de