Sorin Popescu dă de pământ cu fostul prefect Alexandru Băişanu (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Prefectul judeţului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a solicitat vineri, partidelor politice din judeţul Suceava să nu implice Instituţia Prefectului în campania electorală, arătând că prefectul judeţului nu face politică ci urmăreşte doar respectarea legalităţii pentru siguranţa şi liniştea cetăţenilor. Declaraţia prefectuluik Sorin Popescu survine după ce preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PNL, Alexandru Ştefan Băişanu, fost prefect în Guvernarea Tăriceanu, a declarat, joi, că prefectul de Suceava nu ştie, nu poate şi nici nu este lăsat să facă ordine în judeţ şi că, fiind numit cu susţinerea PD-L, „pune batista pe ţambal” când se constată încălcări ale legii făcute de membri ai PD-L.

Băişanu a exemplificat cu cazul viceprimarului comunei Slatina, Gheorghe Mogârzan, care a fost exclus din PNL, dar care rămâne în continuare în funcţie pentru că în Consiliul Local Slatina consilierii PD-L au votat împotriva încetării mandatului de ales, fiind încălcată astfel legea privind migraţia aleşilor locali.

În cursul zilei de vineri, prefectul de Suceava, a declarat, într-o conferinţă de presă că în cazul de la Slatina nu a fost adoptată nici o hotărâre legată de cazul viceprimarului care şi-a pierdut sprijinul politic, astfel încât Prefectura nu poate cere anularea unui asemenea act. El a mai spus că a fost o discuţie în şedinţa CL Slatina privind situaţia viceprimarului şi că va solicita procesul verbal al şedinţei, urmând să solicite instanţei să se pronunţe în acest caz.

Totodată, Sorin Popescu a subliniat că problemele de la Slatina, unde la alegerile locale din 2008 s-au înregistrat agresiuni, s-au petrecut în perioada când Băişanu era prefect şi a mai spus că după ce a preluat mandatul a constituit o comisie care a verificat reclamaţiile privind nerespectarea legalităţii la achiziţiile publice, nerespectarea regimului silvic sau cel al construcţiilor în comună, iar raportul comisiei a fost trimis tuturor instituţiilor abilitate, inclusiv Parchetului.

Prefectul de Suceava i-a sugerat lui Alexandru Băişanu să nu încerce să compare modul în care fiecare prefect şi-a făcut datoria în judeţ pentru că Prefectura nu este o societate comercială pentru a se compara cifre de afaceri sau profitul.

Sorin Arcadie Popescu a arătat însă că în cazuri identice, cu acelaşi personal din cadrul instituţiei pe care o conduce, el a reuşit să soluţioneze problemele din judeţ în timp ce Băişanu nu a rezolvat situaţiile semnalate. Astfel, în cazul unei femei care a făcut în 2008 nu mai puţin de zece sesizări Prefecturii Suceava privind împroprietărirea ilegală cu pădure a Obştii Gemenea, în perioada când Băişanu era prefect nu s-au constatat ilegalităţi, dar după ce noul prefect a cerut anchetarea situaţiei s-a dovedit că pădurea a fost retrocedată ilegal, iar pe fond, instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii.

Prefectul de Suceava a mai arătat că în cazul Parcului Şipote din municipiul Suceava, în mandatul lui Băişanu o firmă a achiziţionat teren în zonă pentru a construi blocuri şi doar Agenţia de Protecţie a Mediului a constatat că terenul respectiv e proprietatea publică a statului, administrat de RNP. Popescu a spus că în aceste condiţii a cerut identificarea tuturor persoanelor care au obţinut terenuri în această zonă şi care a fost procedura prin care terenul din proprietatea publică a statului a intrat în proprietate privată, fiind identificare zece cazuri, din care şi părinţii fostului prefect.

„Poate de aceea este atât de supărat, pentru că printre cele zece persoane sunt şi părinţii săi”, a spus Popescu. Totodată, prefectul de Suceava i-a transmis liderului PNL Suceava, Alexandru Băişanu, că a reuşit să soluţioneze probleme cu care se confruntă locuitori ai judeţului. El a arătat că în cazul foştilor proprietari de teren care acum se află sub luciu de apă a prezentat în şedinţa de Guvern situaţia şi că a iniţiat un proiect de lege prin care aceste persoane să beneficieze de despăgubiri, iniţiativa fiind avizată de Consiliul Legislativ şi intrată în procesul de legiferare.

Sorin Arcadie Popescu a mai spus că o situaţie nesoluţionată din mandatul lui Băişanu, cea legată de minerii disponibilizaţi de la SC Min-Bucovina SA din Vatra Dornei a fost rezolvată săptămâna trecută, aceste persoane fiind incluse într-o Hotărâre de Guvern şi vor beneficia de toate drepturile pentru disponibilizări colective. Mai mult, prefectul de Suceava a arătat că a fost primul prefect din ţară care a emis un ordin prin care să fie verificată calitatea laptelui importat din ţări ale UE după ce Asociaţia Crescătorilor de Animale din Bucovina a semnalat că unele cantităţi de lapte importat este neconform şi că s-au depistat mai multe cisterne cu lapte neconform importate, laptele fiind retrimis în ţările respective, iar firmele procesatoare amendate.

Sorin Popescu a mai arătat că şi în cazul materialelor de construcţie pentru 23 de case rămase nefolosite după inundaţiile din vara anului 2008 pentru că fostul prefect a fundamentat eronat o HG, s-a reuşit ca o parte să fie retrimise la rezerva de stat, iar cantităţi de ciment, var şi nisip vor fi alocate autorităţilor locale pentru lucrări de construcţie a unor ziduri de sprijin. „Eu nu fac politică şi nu vreau ca Instituţia Prefectului să fie implicată în campania electorală”, a spus Popescu care a subliniat că nu este normal ca un fost prefect să denigreze fără temei instituţia în care a lucrat. „Cetăţenii judeţului trebuie să ştie că îi reprezint pentru siguranţa şi liniştea lor”, a mai spus în final Sorin Arcadie Popescu.


Intră acum și în grupul de