In 2010, CJ Suceava cofinanteaza cu 50 de milioane de lei proiectele europene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cel puţin 50 de milioane de lei. Atât va aloca Consiliul Judeţean Suceava, pentru anul 2010, în vederea asigurării cofinanţării la proiectele europene pe care le promovează sau le are în derulare. Anunţul a fost făcut joi de şeful deliberativului judeţean, Gheorghe Flutur, care a arătat că cele mai importante proiecte avute în vedere sunt cel de aducţiuni de apă-canal în cinci aglomerări urbane din judeţ, în valoare de 120 de milioane de euro şi înfiinţarea celor două depozite ecologice de deşeuri, în valoare de 50 de milioane de euro. El a spus că cele două proiecte vor avea ca rezultat introducerea de utilităţi în marea parte a locuinţelor din judeţ.

Astfel, prin proiectul de aducţiuni de apă-canal, promovat prin POS Mediu Axa1 vor fi reabilitate şi extinse reţelele din cinci aglomerări urbane şi localităţi limitrofe din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului având ca beneficiari 200.000 de locuitori.

El a spus că master-planul acestui proiect a fost aprobat de CJ Suceava şi de Ministerul Mediului, iar cel târziu săptămâna viitoare va fi selectată firma de consultanţă urmând ca în cursul anului 2010 să fie efectuat studiul de fezabilitate şi organizată licitaţia de execuţie astfel încât la sfârşitul anului 2011 acest proiect să devină funcţional.

Potrivit lui Flutur, lucrările prevăzute în proiect sunt estimate la 100 de milioane de euro, iar 20 de milioane de euro vor costa echipamentele, proiectarea şi asistenţa. El a arătat că în localităţile urbane din judeţ gradul de conectare la apă şi canal este în prezent de 70 la sută, cel mai mic, sub 50 la sută fiind în municipiul Rădăuţi, iar prin implementarea proiectului, gradul de conectare va fi de peste 95 la sută.

Flutur a mai spus că modernizarea şi extinderea sistemelor de apă-canal din Câmpulung Moldovenesc, o parte din municipiul Vatra Dornei, oraşele Dolhasca, Broşteni, Frasin şi comunele Mălini şi Marginea vor fi finanţate din fonduri ale Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar pentru alte 66 de comune vor fi asigurate finanţări prin diverse programe guvernamentale.

El şi-a exprimat speranţa că în 2015 gradul de conectare la apă şi canal în judeţul Suceava va fi de aproximativ 80 la sută în urma aplicării acestor proiecte, în condiţiile în care, în prezent, din cele 114 localităţi, în 62 există reţele de apă potabilă, iar în 42 există reţele de canalizare.

Totodată, preşedintele CJ Suceava a declarat că în acest an începe şi execuţia primei celule din cadrul depozitului ecologic din comuna Moara, menţionând că întregul proiect, în valoare de 50 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5000 de puncte de colectare a deşeurilor, şapte staţii de transfer şi două depozite ecologice, unul în zona comunei Moara, lângă municipiul Suceava, iar un altul în zona comunei Pojorâta, pentru zona de munte.


Intră acum și în grupul de