Dr. Monica Terteliu Băițan, coordonator COVID la SJU Suceava, îndemn de Ziua Mondială a Diabetului: Purtați mască și evitați spațiile închise și aglomerate pentru că astfel vă protejați pe voi, pe familiile voastre și implicit pe pacienții diabetici care sunt predispuși la forme grave de boală!


Intră acum și în grupul de

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie, dr. Monica Terteliu Băițan, Medic Șef al Secției de Boli Infecțioase și coordonator COVID la Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, membră a Rotary Club Suceava Cetate, a transmis un îndemn pentru respectarea măsurilor sanitare de protecție arătând că creșterea nivelului glicemic la pacienții cu infecție COVID-19  este din ce în ce mai frecventă.

„Trăim vremuri tulburi în care ajutorul acordat celuilalt poate însemna salvarea unei vieți. Infecția cu virusul SARS-COV-2 se extinde tot mai mult, iar numărul de cazuri crește dramatic. Personalul medical alături de voluntari luptă cot la cot pentru a ajuta cât mai mulți bolnavi, într-o luptă contracronometru, uneori la fel ca în filmele Misiune Imposibilă.

Pe lângă afectarea respiratorie și digestivă, care face parte din tabloul binecunoscut al bolii, creșterea nivelului glicemic la pacienții cu infecție COVID-19  este din ce în ce mai frecventă.

Virusul în sine poate fi un factor declanșator al diabetului aflat în stare latentă în organism (prozaic spus, în sensul în care pacientul nu se cunoștea cu diabet, dar îl dezvoltă pe parcursul infecției). Pe de altă parte, tratamentul cu doze mari de cortizon, necesar ca antiinflamator în perioada furtunii de citokine cu scopul salvării funcției respiratorii, determină câteodată creșterea glicemiei la valori alarmante. Acest lucru poate duce la apariția necesarului de insulină, atât la pacientul care nu se cunoștea suferind de diabet, cât și la pacientul diabetic, la care brusc crește necesarul de insulină.

Creșterea glicemiei crește riscul de apariție a suprainfecțiilor bacteriene, determină modificări metabolice care trebuie corectate și atent monitorizate, modificări neurologice, renale, cardiovasculare care cresc disconfortul pacientului și, nu în ultimul rând, cresc riscul de agravare al bolii. Pentru că tuturor le place dulcele, inclusiv virusurilor.

Așadar, de Ziua Mondială a Diabetului vă adresez un îndemn: purtați mască și evitați spațiile închise și aglomerate pentru că astfel vă protejați pe voi, pe familiile voastre și implicit pe pacienții diabetici care sunt predispuși la forme grave de boală!

Vă doresc zile bune, liniștite, cu sănătate și încredere că totul va fi bine, DOAR CU AJUTORUL TUTUROR!

Să facem bine pentru a transforma o misiune imposibilă în totul e posibil!”

Misiunea Rotary Club Suceava Cetate este aceea de a deschide noi orizonturi în cadrul comunității locale. Direcțiile strategice ale clubului vizează implementarea de proiecte în domeniul sănătății și al educației, fără a se substitui sistemului sanitar și de învățământ, ci a veni în completarea acestora, acolo unde este nevoie.

Prin intermediul campaniei END COVID-19 NOW inițiată în această primăvară, Rotary Club Suceava Cetate s-a implicat în acțiuni menite să vină în sprijinul celor aflați în linia întâi.

Cu ajutorul sponsorilor și a partenerilor, RCSC a achiziționat și distribuit în principal către Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan Cel Nou din Suceava două ventilatoare, un analizor și kit-uri de analize, lămpi UV, aparate pentru respirație asistată BiPAP Prisma 30ST, nebulizatoare cu biocid, tensiometre, termometre și materiale de protecție precum biocide, dezinfectanți, combinezoane, mănuși sterile, măști chirurgicale, ochelari de protecție, halate, măști, viziere precum și alte consumabile de protecție.                


Intră acum și în grupul de