Suceava, primul judet unde au ajuns banii alocati de PE pentru inundatii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cu întârziere, dar au ajuns fondurile alocate de Parlamentul European din Fondul de Solidaritate pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din vara anului 2008, a anunţat vineri preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în cadrul şedinţei CJ Suceava.

Potrivit şefului deliberativului judeţean, judeţul Suceava este primul care primeşte aceşti bani din cele cinci judeţe pentru care a fost alocată suma de 11,8 milioane de euro din Fondul de Solidaritate. Flutur a menţionat că înainte să fie virată suma în conturile CJ Suceava au fost verificate toate documentele care au stat la baza solicitării. „Bugetul CJ primeşte un balon de oxigen”, a spus Flutur, care a menţionat că fondurile vor fi folosite pentru refacerea de drumuri judeţene, iar o parte vor fi transferate unor primării în vederea refacerii infrastructurii distruse de inundaţiile din 2008.

Guvernul a adoptat în octombrie 2009 o Hotărâre prin care se alocă Consiliului Judeţean Suceava circa 4 milioane euro, Consiliului Judeţean Maramureş – 1,3 milioane euro, Consiliului Judeţean Botoşani – 2,2 milioane euro, Consiliului Judeţean Iaşi şi Consiliului Judeţean Neamţ – câte aproximativ două milioane euro pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu repunerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare cu apă, a sistemelor de colectare a apei pluviale şi a instalaţiilor pentru apele reziduale, precum şi pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de inundaţii.

Parlamentul European a aprobat, în şedinţa sa din 11 martie 2009, primul proiect rectificativ pe 2009, în care s-a solicitat transferarea sumei de 11,8 milioane euro din Fondul de Solidaritate al UE, în urma inundaţiilor care au afectat România în iulie 2008. Prin acest raport, se acordă 11,8 milioane de euro judeţelor Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Maramureş, unde 241 de localităţi, cu o populaţie totală de 1.6 milioane de locuitori, au fost afectate în mod direct de inundaţii.

În 2002, Consiliul European a decis instituirea Fondului de Solidaritate al UE, obiectivul acestuia fiind de a oferi asistenţă financiară care să contribuie la restabilirea rapidă a condiţiilor normale de viaţă dintr-o regiune sau ţară, în caz de catastrofe naturale. Totalul daunelor directe reprezintă baza de calcul a valorii asistenţei financiare ce poate fi utilizată exclusiv pentru acţiunile urgente de primă necesitate. Acest Fond nu este prevăzut pentru compensarea daunelor private.


Intră acum și în grupul de