Flutur: Fermierul trebuie ajutat atat de banci cat si de autoritati (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Cer primarilor din judeţ şi firmelor de consultanţă să încurajeze mediul privat din zona rurală care se mişcă foarte slab. Piaţa arată că trebuie să investim mai mult”, a declarat vineri preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în cadrul unui seminar privind schemele de garantare pentru proiecte în sectorul rural, la care a participat şi ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Şeful deliberativului sucevean a arătat că în situaţia actuală fermierul nu mai poate fi lăsat singur în piaţă şi că trebuie ajutat atât de bănci cât şi de autorităţi, subliniind că în prezent mediul privat din zona rurală se mişcă foarte greu.

Flutur a spus că în judeţul Suceava s-au făcut investiţii importante în procesare de produse lactate sau carne, dar că acum firmele se confruntă cu lipsa de produse animaliere locale. „Avem nevoie de ferme de vaci de lapte, ca să nu mai importăm lapte din Polonia”, a spus Flutur care a menţionat că, în acelaşi timp e nevoie şi de ferme pentru vaci de carne care să asigure necesarul abatoarelor şi carmangeriilor.

El consideră că Guvernul va trebui să găsească soluţii pentru sprijinirea sectorului zootehnic, arătând că în judeţul Suceava sunt 90.000 de hectare de păşuni şi 70.000 de hectare de fânaţ, iar procesatorii aduc materia primă din import. „Trebuie insistat în acest domeniu mai mult, să devenim exportatori de astfel de produse”, a spus Flutur care a menţionat că mai este necesară şi sprijinirea producătorilor locali pentru a-şi vinde produsele pe piaţă.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că România a investit în capacităţi care nu produc şi că se impune ca investiţiile să fie dirijate spre zone de producţie. „România a investit până acum mai mult pentru unităţi care consumă în loc să producă sau să exporte. Să schimbăm felul de a gândi lucrurile”, a declarat Flutur. El a arătat că investiţiile în sălile de sport şi căminele culturale determină cheltuieli suplimentare cu întreţinerea lor, iar pentru ieşirea din criză este nevoie de investiţii care să producă. „Acest lucru trebuie să-l înţeleagă Guvernul României”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El consideră că va trebui ca în mediul rural să fie atrase cât mai multe fonduri europene şi că oamenilor trebuie să li se explice schemele de garantare pentru a beneficia de credite pentru proiecte. „Criza nu se combate cu simpozioane. Nu poţi să te ascunzi de criză în buncăre anticriză. Criza se combate cu roabele şi cu lopeţile în mână”, a subliniat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de