Rectorul USV Valentin Popa, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei (UTM) din Chișinău.

Ceremonia a avut loc astăzi, 14 septembrie, la Chișinău. Potrivit comunicatului USV, Senatul UTM a hotărât acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa lui Valentin Popa „în semn de recunoaștere pentru contribuția definitorie la dezvoltarea relațiilor de cooperare academică între cele două instituții”.

La rândul său, rectorul USV a subliniat că „o parte din ceea ce este astăzi USV se datorează și UTM (prin oamenii care au dezvoltat parteneriatul ce a condus la realizarea unor proiecte de succes, dar și prin numeroasele idei care au fost aplicate, plecând de la experiențele colegilor din Chișinău)”. 

Comunicatul USV:

Astăzi, 14 septembrie, o delegație oficială a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, condusă de prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, rectorul USV, și din care fac parte membrii Consiliului de Administrație, se află într-o vizită de lucru la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău. La această reuniune, dedicată dezvoltării relațiilor de cooperare între universitatea gazdă și universități din România, mai participă și delegații ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi și Universității „Transilvania” din Brașov.

În prima parte a zilei, a avut loc o ședință comună a Consiliilor de Administrație ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universității Tehnice a Moldovei și Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în cadrul căreia s-a făcut un bilanț al realizărilor academice interuniversitare din ultimii ani și s-au avansat propuneri de cooperare pentru perioada următoare. Menționăm aici faptul că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are o istorie lungă și bogată în ceea ce privește cooperarea cu universități din Republica Moldova, ale cărei baze au fost construite și dezvoltate în perioada în care prof.univ.dr.ing. Adrian Graur a ocupat funcția de rector al universității și care s-a materializat, în principal, prin schimburi de cadre didactice și studenți, conferințe științifice, stagii de cercetare și publicarea de articole științifice. Începând cu anul 2012, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, actualul rector al USV, a militat pentru o politică constantă de dinamizare a efortului și implicării USV în relațiile de colaborare cu instituții partenere din Republica Moldova. Astfel, pe lângă o serie de proiecte transfrontaliere câștigate și implementate în această perioadă, cu rezultate concrete, reliefăm și rolul de pionierat pe care USV l-a avut, la nivel national, în dezvoltarea de programe de studiu de licență și masterat cu dublă diplomă, derulate în parteneriat cu instituții de învățământ superior din Republica Moldova. În prezent, universitatea suceveană se mândrește cu nu mai puțin de 15 programe integrate cu dublă diplomă, organizate împreună cu universități din Republica Moldova, Ucraina și Spania; cele mai multe dintre acestea, 5, sunt organizate împreună cu Universitatea Tehnică a Moldovei.

În acest context, Senatul Universității Tehnice a Moldovei a hotărât acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa domnului prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, rectorul USV, în semn de recunoaștere pentru contribuția definitorie la dezvoltarea relațiilor de cooperare academică între cele două instituții. În cadrul aceleiași ceremonii, care s-a desfășurat în această după-amiază, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa și domnului prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

În alocuțiunea sa, rectorul USV a făcut referire la politica USV de atragere de studenți români din Republica Moldova și Ucraina, subliniind faptul că, în ultimii 5 ani, aceasta „s-a schimbat radical, fiind un exemplu de succes adoptat ulterior și de alte universități românești. În loc să așteptăm candidați din Republica Moldova și alte țări să aplice la Universitatea noastră, pe baza unei selecții efectuate de minister, am optat pentru dezvoltarea programelor cu dublă diplomă, împreună cu universități prietene din străinătate. Astăzi derulăm 3 programe de licență și 12 programe de masterat cu dublă diplomă, cu universități din Republica Moldova, Ucraina și Spania.”

Privitor la colaborarea dintre USV și UTM, rectorul USV a menționat că „în anul universitar 2020-2021, au fost activate un număr de 5 programe de masterat cu dublă diplomă, ocupând, astfel, primul loc între toate universitățile partenere ale USV pentru astfel de programe. În cadrul celor 5 programe studiază un total de 125 de studenți; dintre aceștia, 93 au drept universitate gazdă Universitatea Tehnică a Moldovei, iar 32,USV.”

De asemenea, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa a declarat că „o parte din ceea ce este astăzi USV se datorează și UTM (prin oamenii care au dezvoltat parteneriatul ce a condus la realizarea unor proiecte de succes, dar și prin numeroasele idei care au fost aplicate, plecând de la experiențele colegilor din Chișinău)”. 

În finalul intervenției sale, profesorul Valentin Popa a afirmat că, în calitate de rector al USV, a încurajat decanii și colegii să susțină toate inițiativele comunității academice din Chișinău, dar și să se implice în aprofundarea cooperării între USV și UTM. „Acest parteneriat a înflorit în mod firesc și s-a întemeiat pe viziunea modernă a conducerii UTM, deschisă integrării în spațiul european al educației și cercetării. Fără acești colegi cu proiecte îndrăznețe, fără acești prieteni cu caracter și demnitate, fără profesorii care s-au implicat în colaborare și fără studenții care au crezut în proiectele noastre, ceremonia de astăzi nu ar fi avut loc.”


Intră acum și în grupul de