Peste 6000 de mc de lemn s-au degradat în curtea HS Timber unde fusese depozitat pentru că nu avea acte de însoțire. Abia după trei ani a fost preluat de autorități


Intră acum și în grupul de

Managerul HS Timber România, Dan Banacu, a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că mediul de afaceri are nevoie de sprijin din partea autorităților și nu doar de controale și sancțiuni.

„Avem nevoie de autorități care să vină în sprijinul firmelor care lucrează și nu împotriva lor pedepsind fiecare greșeală pe care o găsești într-un document”, a spus Banacu în emisiune.

El a arătat nu este posibil ca autoritățile să anunțe ca o victorie faptul că au confiscat un tren de lemne pentru că un document nu ar fi fost bine completat.

„Dacă există o suspiciune de fraudă sau de ilegalitate, sigur că da. Dar lucrurile acestea trebuie investigate. Un tren e un tren, circulă pe calea ferată, se știu exact ce volume sunt transportate, se știe exact de unde vine și unde ajunge. Pentru un document care a fost completat greșit- un lucru pe care poți să-l investighezi- dar nu confiști trenul cu marfă, adică nu împiedici activitatea companiilor prin măsuri birocratice excesive”, a spus Banacu.

El a exemplificat și cu situația unui volum de peste 6000 de mc de lemn care trebuia să fie preluat de autorități și valorificat.

„Aveam la Rădăuți, la un moment dat, peste 6000 de mc de lemn pe care noi i-am pus deoparte ca fiind volume recepționate suplimentar față de volumele cu care lemnul a venit însoțit. Noi am pus deoparte acest lemn. S-au strâns peste 6000 de mc pe care noi i-am sesizat către autorități, lemn nerecepționat de noi și pe care i-am pus la dispoziție pentru a fi ridicați de la noi. Le-au luat trei ani de zile, perioadă în care lemnul s-a depreciat, valoarea s-a dus, s-a pierdut. Lemnul nu a ajuns la alți beneficiari atunci când putea să fie utilizat. Trebuia să fie pur și simplu luat de autoritățile din județ, valorificat și pus în slujba oamenilor. Este o valoare care s-a pierdut”, a explicat Banacu.

El a mai arătat că acest volum de 6000 de mc care bloca și curtea firmei.

Banacu spune că nu e normal să fie necesar să se ajungă în instanță ca să rezolvi niște situații de genul acesta când ele ar trebui soluționate de autoritățile locale în interesul statului român.

„Sunt lucruri la care vrem să participăm. Avem tot interesul ca aceste lucruri să decurgă bine, ca oamenii să fie în siguranță și cei care lucrează și cei care ne aprovizionează și noi ca investitori avem nevoie de concursul autorităților. E foarte mare nevoie de această susținere. Avem nevoie de autorități care să stea alături de noi, cu care putem să discutăm și cu care să facem lucrurile perfect legal”, a mai declarat Banacu.


Intră acum și în grupul de