In Radauti, hotia este „neglijata” in favoarea contrabandei


Intră acum și în grupul de

La debutul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe „Un plus de siguranţă”, demarat joi, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, şefii poliţiilor municipale au făcut o scurtă radiografie a infracţionalităţii contra patrimoniului. În municipiul Suceava tendinţa este una „uşor ascendentă”, direct răspunzătoare de această evoluţie fiind, în opinia poliţiştilor suceveni, situaţia economico-financiară şi, implicit, situaţia socială.

În schimb, în municipiul Rădăuţi trendul este unul descendent, după cum a declarat comisarul şef Eugen Rotaru, şeful Poliţiei Municipiului Rădăuţi. „De trei ani, avem un trend descendent, dar aici şi situaţia materială este puţin mai ridicată. Pe de altă parte, zona este una de contrabandă, şi atunci preferă să facă bani din asta decât să dea spargeri”, a spus comisarul şef Rotaru.

În opinia acestuia, infractorii sunt inteligenţi, chiar mai inteligenţi decât multe dintre victime. „Nu mă refer din punct de vedere nativ. Infractorii au timp, caută zone, familii unde nu există o cutumă în a-şi apăra minimum de patrimoniu. Localizează victimele, le analizează programul şi acţionează”, a spus şeful poliţiei rădăuţene subliniind că „marea majoritate nu ştiu să-şi securizeze habitatul”.

Tot cu un trand descendent se înregistrează şi municipiul Fălticeni, deşi este o zonă mai săracă, dar aici sunt foarte mulţi localnici plecaţi la muncă în străinătate, susţine şeful Poliţiei Fălticeni, comisar şef Constantin Gagiu. Acesta a arătat că aici există mici grupări de minori, apropiaţi de vârsta majoratului care „au mai făcut probleme”, dar care sunt monitorizaţi.

Poliţiştii din judeţ spun că multe dintre furturile din locuinţe „s-au făcut la pont” şi îi sfătuiesc pe cetăţeni să-şi protejeze bunurile. „Noi suntem puţini. Nu putem fi peste tot”, a punctat şeful poliţiei fălticenene.


Intră acum și în grupul de