Spitalul Județean Suceava a devenit spital de interes regional pentru proceduri de radiologie intervențională având 640 de intervenții în acest an pentru pacienți din Suceava, Botoșani, Neamț, dar și Brăila sau Galați


Intră acum și în grupul de

Spitalul Județean de Urgență Suceava devine spital de interes regional pentru proceduri de radiologie intervențională având pacienți din mai multe județe ale țării.

Potrivit unui comunicat de presă, în ultimul timp a crescut adresabilitatea Centrului de Radiologie Intervențională a SJU Suceava pentru proceduri că trombaspiratie/trombectomie în caz de accident vascular ischemic, angioplastii/trombaspiratii în cazul trombozelor acute de fistule arteriovenoase la pacienți dializați, trombaspiratie în caz de tromboză venoasă profundă acută, cel mai frecvent fiind solicitați pentru pacienți de la Piatra Neamț, Roman, Brăila, Galați.

În cursul acestui an au fost făcute 640 de astfel de intervenții.

Una dintre ele, recentă, a fost făcută în data de 16 decembrie, de o echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului Județean Suceava, formată din medic de urgență, medic AȚI, neurolog, radiolog intervenționist, care a reușit să trateze cu succes primul caz de accident vascular cerebral ischemic acut trimis de colegii din Spitalul Județean Botoșani.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți, conducând la deterioarea sau moartea celulelor cerebrale după doar câteva minute.

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de blocarea circulației sangvine la nivelul unei artere ( accident ischemic ) sau ruperea unui vas de sânge ( accident hemoragic). Unii pacienți pot prezența doar o întrerupere temporară a fluxului de sânge ( atac ischemic tranzitoriu ) care nu provoacă leziuni permanente.

Tratamentul în cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut constă în tromboliză sistemică în primele 4-5 ore de la debutul simptomatologiei în absența contraindicatiilor. Totuși principalele limite ale acestui tratament sunt fereastră terapeutică îngustă și eficiența redusă în cazul ocluziei arterelor de calibru mare precum și faptul că acest tratament este contraindicat la pacienții cu risc crescut de complicații hemoragice. În aceste cazuri intervine radiologul intervenționist prin diverse tehnici care includ tromboliză farmacologică intraarterială și trombectomia mecanică prin intermediul unor dispozitive de extracție a trombului. Fereastra terapeutică pentru realizarea acestor intervenții este cuprinsă între 6 și 12 ore în funcție de teritoriul în care se dezvoltă accidentul vascular.

„Pacientul de 72 de ani s-a prezentat în timp util ( 1 oră și 30 de minute ) la UPU Botoșani, unde medicul neurolog a pus diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic acut și a inițiat tratamentul medicamentos (tromboliză) pentru dizolvarea cheagului. Diagnosticul imagistic suplimentar prin angioCT al vaselor cerebrale a arătat însă înfundarea unui vas mare (arteră carotidă internă), ce a impus, conform protocolului național de AVC, transferul către o unitate spitalicească ce poate rezolva cazul endovascular prin trombaspiratie/trombectomie, cel mai apropiat fiind Spitalul Județean Suceava.               Pacientul a fost dus imediat după sosirea în UPU la sala de angiografie a SJU Suceava, unde după 45 de minute, porțiunea din creier care era ischemiata a fost revascularizată, având astfel șanse mari de recuperare a deficitului inițial. Eforturile medicilor au fost răsplătite când deja la 24 de ore pacientul era conștient, cooperant și cu minim deficit motor. Timpul a fost factorul esențial pentru că pacientul să poată beneficia de această procedura (6 ore de la debutul simptomelor) și de a avea șansă că până de sărbători să fie iarăși în mijlocul familiei”, a declarat dr. Mihai Creteanu Jr. medic primar radiologie intervențională.


Intră acum și în grupul de