Aeroportul Suceava: Din cauză că este ceață înghețată densă vizibilitatea este mai mică de 100 m orizontal și plafon de nori sub 30 m, sub minima sistemului de aterizare instrumentală


Intră acum și în grupul de

Conducerea Aeroportului Suceava a transmis, joi, că având în vedere condițiile meteo nefavorabile înregistrate în aceste zile care au afectat operarea zborurilor în condiții de siguranță la Aeroportul ”Ștefan cel Mare-Suceava” și a numeroaselor relatări apărute în mass-media, face mai multe precizări.

Astfel, potrivit sursei citate, ceața înghețată și densă nu a permis aterizarea în condiții de siguranță a aeronavelor, vizibilitatea fiind sub minima sistemului de aterizare instrumentală ILS CAT II, mai mică de 100 m orizontal și plafon de nori sub 30m.

„Sistemul ILS existent pe Aeroportul Suceava este un sistem care se regăsește pe majoritatea aeroporturilor din țară. Echipamente mai performante, ILS cat III B se regăsesc pe aeroporturile Henri Coandă din București și Traian Vuia din Timișoara, și acestea din urmă cu anumite limite de vizibilitate. Echipamentele ILS și operaționalizarea sistemului aparțin de Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian-ROMATSA”, a menționat conducerea Aeroportului Suceava.

Mai mult, se subliniază că Aeroportul asigură infrastructura necesară deservirii aeronavelor la sol, în această activitate fiind angajat personal propriu, dar neimplicat în procesarea pasagerilor și a procedurilor de check-in.

„Comunicarea cu pasagerul se realizează prin intermediul agenților de check-in, care asigură legătura între pasageri și compania aeriană. Agenții de check-in sunt angajații companiei Romanian Airport Services, care au contract direct cu operatorii aerieni. Agenții de check-in pot furniza informații pasagerilor despre statusul zborurilor în măsura în care acestea sunt disponibile. Timpul de așteptare pentru informații noi variază, având în vedere ca toate informațiile vin de la sediile centrale ale companiilor aeriene și depind direct de resursa de zbor disponibilă. Decizia anulării, reprogramării sau devierii unui zbor pe alt aeroport aparține strict companiei aeriene; de altfel, compania se ocupă de toate formalitățile legate de transport și acomodare ale pasagerilor afectați de întârzieri/anulări/reprogramări ale zborurilor”, a precizat sursa citată.

Totodată, se reiterează că prioritatea Aeroportului este ca toate operațiunile aeriene să poată fi desfășurate în condiții de siguranță și securitate, astfel ca pasagerii și personalul aeroportuar să nu fie pus în pericol.

„Condițiile meteorologice sunt înafara controlului nostru. Ne cerem scuze tuturor pasagerilor afectați și rugăm a se avea în vedere menținerea legăturii cu operatorul aerian de la care au achiziționat bilete și cu reprezentanții acestora în permanență. De asemenea, situația actualizată a zborurilor anulate sau deviate se găsește pe pagina de Internet a Aeroportului Suceava. Noi rămânem deschiși în continuare!”, a transmis conducerea Aeroportului Suceava.


Intră acum și în grupul de