IPS Calinic anunță că va revoca din funcție preoții parohi care nu vor transmite la timp situația caselor parohiale ce necesită intervenții sau care nu pot fi restaurate


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a oferit un răspuns ferm unei credincioase preocupată de activitatea preoților în parohiile rurale, dar și despre slaba implicare a acestora în viața comunității ceea ce ar fi dus la creșterea credincioșilor care trec la secte, arătând că problema caselor parohiale pe care îl consideră un subiect închis pentru că a fost luată o decizie cu termen ferm pentru soluționarea situațiilor din eparhie, dar și că de când e în funcție preoții și-au intensificat slujbele, fără să se refere la ceea ce se întâmplă în casele de adunare.

În scrisoarea sa, credincioasa a subliniat discrepanța dintre ceea ce consideră ea a fi responsabilitățile preoților și realitatea din teren. Ea a evidențiat preocuparea pentru lipsa de implicare a preoților în viața cotidiană a comunităților, sugerând că aceștia par să fie mai activi în afara parohiilor decât în mijlocul credincioșilor. De asemenea, a menționat faptul că, în ciuda aparențelor, numărul credincioșilor care participă la slujbele Bisericii pare să fie în declin, cu o creștere a adepților altor culte religioase.

„Stimată doamnă, problema caselor parohiale o consider un subiect închis. Spun aceasta pentru că în Permanența Consiliului Eparhial din 2 octombrie 2023 s-a hotărât ca până la 1 aprilie 2024 preoții să prezinte Sectorului Proiecte și Construcții bisericești proiectele integrale pentru casele parohiale care nu pot fi restaurate, respectiv proiectele de restaurare ale celor care necesită intervenții. Hotărârea prevede revocarea din funcție a preoților care nu se vor conforma și scoaterea la concurs a posturilor de paroh în parohiile respective.

Cât despre ceea ce se întâmplă în curtea vecinului, sincer, nu mă interesează; bine este să ne preocupăm mai mult de ceea ce facem noi. Știu însă că preoții noștri, în ultimii patru ani, au intensificat slujbele, își elaborează predicile, slujbele misionare ale preoților misionari s-au înmulțit, iar pe lângă cele 200 de slujbe arhierești slujite de ierarhii locului, alte 100 au fost săvârșite de ierarhii altor eparhii, membri ai Sfântului Sinod.

Ca cel care slujesc mai mult la Catedrala Arhiepiscopală, pot să dau mărturie că la fiecare Sfântă Liturghie participă sute și mii de oameni, iar foarte mulți copii se împărtășesc.

Cât despre numărul mic de credincioși despre care faceți vorbire că ar participa la slujbele Bisericii, am convingerea că, potrivit promisiunii lui Dumnezeu (Facerea, cap. 18), de se vor găsi într-o cetate 10 drepți, pentru cei 10 drepți (credincioși, n.n.) Dumnezeu nu va pierde cetatea.

Așadar, haideți să ne lăsăm în grija Preamilostivului Dumnezeu și să avem încredere că toate își vor intra în rânduială. Firește, și noi trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință”, se arată în răspunsul IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de