Flutur a dat startul la lucrarile de reabilitare a Cetatii de Scaun a Sucevei. Afla aici detalii despre reconstructia monumentului istoric


Intră acum și în grupul de

Cetatea de Scaun a Sucevei va deveni kilometrul zero al turismului din Bucovina, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care vineri a dat startul lucrărilor de reabilitare şi consolidare a acestui monument istoric.

Şeful administraţiei judeţene a ţinut să sublinieze că ziua de 10 iunie 2011 este una importantă pentru Suceava, întrucât a început restaurarea Cetăţii de Scaun, aceasta fiind o obligaţie faţă de înaintaşi. El a anunţat că a stabilit cu firmele care vor lucra la reabilitarea acestui monument o foaie de parcurs, iar obiectivele prevăzute vor fi analizate săptămânal, menţionând că proiectul începe cu consolidarea versantului nordic al Cetăţii de Scaun, cu intervenţii pentru drenaj, cu amenajarea unei parcări şi apoi cu lucrările propriu zise de reabilitare.

Flutur a menţionat că pe parcursul lucrărilor cetatea nu va fi închisă vizitării şi că vor fi amenajate trasee speciale, iar festivalul medieval se va desfăşura în luna august tot în cetate. El a mai declarat că după finalizarea lucrărilor Cetatea de Scaun va deveni un loc de atracţie, un loc unde se vor putea organiza şcoli de vară, să fie organizate spectacole, să fie puse în scenă piese de teatru.

La rândul său, Nicolae Boţu, prof. univ. al Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură din Iaşi, a precizat că se va încerca să se facă un spectacol din lucrările de restaurare.

Arheologul bucureştean Gheorghe Sion a declarat că lucrările la Cetatea de Scaun presupun consolidarea acesteia şi reconstrucţia volumetrică întrucât nu există nicio descriere care să arate detaliile acesteia, ci doar că era „mare, frumoasă şi puternică”. El a menţionat că se vor reface turnurile şi încăperile care se pot reconstitui, adăugând că zidurile cetăţii nu se vor reface în totalitate, înălţimea acestora urmând să fie de 17-18 metri, dar că pe aripa de nord acestea vor fi reconstruite până în zona crenelurilor.

Arheologul bucureştean a menţionat că în domeniul reconstrucţiei „te opreşti acolo unde începe ipoteza”. El a mai spus că grija firmelor care vor lucra la acest obiectiv este ca cetatea să rămână deschisă vizitatorilor şi să poată fi vizitată pe porţiuni.

Licitaţia pentru restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct SA Suceava alături de firmele sucevene Loial şi Restaco pentru partea de instalaţii şi respectiv restaurare şi Grup Corint Alba Iulia, care are experienţă în restaurarea unor monumente medievale.


Intră acum și în grupul de