Dumitru Banici, sef in Inspectia Muncii: Toti inspectorii de munca vor trebui sa acorde o atentie maxima locurilor de munca pentru ca acolo se produc accidentele


Intră acum și în grupul de

Activitatea de securitatea şi sănătatea muncii a fost lăsată pe un loc secundar, în ultima perioadă, atenţia fiind îndreptată mai mult pe tematica de a scoate la suprafaţă locurile de muncă „la negru”, a declarat joi, la Gura Humorului directorul pentru securitate şi sănătatea muncii din cadrul Inspecţiei Muncii, Dumitru Bănici. „Am scos la suprafaţă aproximativ un milion de contracte. Oarecum, activitatea de securitatea şi sănătatea muncii a fost pe planul doi”, a spus Bănici, într-o conferinţă de presă subliniind că se impune ca acum toţi inspectorii de muncă ar trebui să acorde o atenţie maximă locurilor de muncă pentru că acolo se produc accidentele.

El a apreciat că 80 la sută din activitatea inspectorilor de muncă trebuie să fie în teren, unde să identifice riscurile şi să adopte măsuri de prevenţie şi s-a pronunţat pentru ca la controale să fie limitat accesul serviciilor externe pentru protecţia muncii ale firmelor. Bănici a spus că s-au constatat situaţii când pe dosarele deţinute de firme în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii s-a depus praful. El a mai arătat că activitatea inspectorilor de muncă trebuie să fie de prevenţie şi de coordonare a instruirii lucrătorilor desemnaţi pentru securitatea şi sănătatea muncii.

Totodată, Bănici a spus că angajatorii şi angajaţii tind să ignore măsurile de securitatea şi sănătatea muncii. El a subliniat că în următorii trei ani, numărul evenimentelor în muncă trebuie să se reducă cu 25 la sută, iar activitatea inspectorilor de muncă să fie îndreptată mai mult spre prevenţie.
„Menirea noastră nu e să dăm sancţiuni, ci să prevenim”, a spus directorul din Bănici.

Şeful Direcţiei pentru securitate şi sănătatea muncii din cadrul Inspecţiei Muncii a participat, joi, la Gura Humorului, la un simpozion regional privind securitatea şi sănătatea în muncă în activitatea de mentenanţă. El a spus că ponderea evenimentelor în activitatea de mentenaţă este pe locul patru, având o pondere de 12 la sută, după cele în construcţii, transporturi şi protecţie şi gardă. Astfel, în ultimul an, au fost înregistrate 60 de evenimente de muncă în activităţi de reparaţii, revizie sau curăţenie.


Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Creţuleac, a explicat că activitatea de mentenanţă este una de prevenire a accidentelor de muncă şi că şi în acest domeniu există riscuri şi se înregistrează evenimente.

El a arătat că pentru prevenirea accidentelor în activităţi de reparaţii, revizie sau curăţenie, trebuie respectate cu stricteţe procedurile, a metodologiei de intervenţie şi ordinea tehnică de intervenţie asupra utilajului.


Intră acum și în grupul de