Valerian Solovastru: Judetul Suceava este un „depozitar de valori” in ceea ce priveste padurile virgine (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Directorul general al RNP Romsilva, Valerian Solovăstru, a declarat, vineri, la Suceava, că în prezent se derulează o campanie de dezinformare privind protejarea pădurilor virgine din partea unor persoane neavizate, care confundă termenii. El a subliniat, într-o conferinţă de presă, că pădure virgină este cea în care nu a intrat omul niciodată şi nu trebuie confundată cu pădurea bătrână, chiar şi de 200 de ani.

Solovăstru a spus că judeţul Suceava este un „depozitar de valori”, în ceea ce priveşte pădurile virgine, cu rezervaţiile Codrii Seculari de la Slătioara şi Giumalău. Directorul RNP Romsilva a arătat că, în România, sunt aproximativ 250.000 de hectare de pădure virgină, poate chiar mai puţin, deşi unele evidenţe arată că suprafaţa ar fi de 388.000 de ha sau chiar 450.000 de ha. „Există divergenţe şi conflicte între ceea ce se doreşte, privind dezvoltarea României, a infrastructurii, drumuri, autostrăzi, pârtii de schi şi păstrarea biodiversităţii. Nu putem bloca dezvoltarea României pentru că cineva vrea să acceseze un proiect de protecţia mediului”, a spus directorul general al RNP Romsilva.

El a mai declarat că situaţia de la Letea, cu acei aşa zişi cai sălbatici va fi cercetat de Comisia Europeană. Solovăstru a spus că acei cai nu erau sălbatici, ci erau cai scăpaţi de sub control încă din anii ‘70 şi care distrugeau Pădurea Letea, arie protejată, fiind pădure virgină care era bătătorită zilnic de sute de cai. „Romsilva nu a cerut niciodată dispariţia acelor cai, ci am cerut să fie în locaţie corespunzătoare şi fără să prejudicieze ariile protejate şi pădurile din Deltă”, a spus Solovăstru.

Totodată, el a arătat că prin Programul Natura 2000, aproximativ 30 la sută din suprafaţa ţării ar putea intra în categoria ariilor protejate. Solovăstru a spus că nu s-a diminuat suprafaţa ariilor protejate şi că s-a ajuns ca de la o suprafaţă de 1,39 de milioane de hectare în 2005, aceste arii protejate să aibă acum o suprafaţă de 1,67 milioane de hectare, din care cea mai mare parte, 580.000 de ha reprezintă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, iar RNP Romsilva administrează o suprafaţă de 850.000 de ha.


Intră acum și în grupul de