Flutur despre plata ratelor la proiectul judetean de utilitati: „Se intreaba primarii, si pe buna dreptate, de ce sa platesc eu daca la mine nu vine gazul niciodata” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Rate însumând 40 de milioane de euro au fost plătite până acum pentru creditul de 86 de milioane de euro angajat de autorităţile sucevene pentru proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” urmând ca creditul să fie rambursat în integralitate în 2030, se arată în informarea prezentată marţi de şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, în plenul CJ Suceava.

Flutur le-a spus consilierilor judeţeni că lunile martie şi septembrie sunt cele în care se fac plăţile către bancă, „rate care ne pun în genunchi”, iar primarii localităţilor rurale care fac parte din proiect, dar care nu au beneficiat de investiţii pentru că nu s-au racordat la reţeaua de gaze naturale, plătesc la rândul lor parte din rate. „Se întreabă primarii, şi pe bună dreptate, de ce să plătesc eu dacă la mine nu vine gazul niciodată”, a spus Flutur care a apreciat că o soluţie ar fi ca oraşele implicate în acest proiect să preia şi obligaţiile comunelor.

El a arătat că şi la Gura Humorului şi la Câmpulung Moldovenesc centralele termice cu cogenerare construite prin acest proiect sunt închise întrucât nu sunt rentabile din cauză că populaţia nu vrea să se racordeze la sistemul centralizat de termoficare. „Proiectul nu produce profit pentru recuperarea creditului”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a arătat că primarii localităţilor respective ar trebui să convingă populaţia că serviciile de termoficare în sistem centralizat sunt bune şi mai ieftine decât sistemele proprii de încălzire, adăugând că în Câmpulung Moldovenesc populaţia se racordează la reţeaua de gaze naturale şi folosesc centrale de apartament.

Flutur a spus că în Comisia Europeană se discută despre introducerea unei taxe de poluare foarte mari pentru centralele de apartament, iar aplicarea unei astfel de măsuri va trimite populaţia spre sistemul centralizat.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Flutur a spus că studiul de fezabilitate al proiectului a fost „o ficţiune” de parcă ar fi fost făcut de Jules Verne. „Studiul de fezabilitate e al lui Jules Verne. Să nu iei tu în calcul că nu se va conecta populaţia la sistemul centralizat sau că nu vrea gaz metan?”, s-a întrebat Flutur.

El a spus că va fi problematic să se ramburseze acest împrumut, iar până acum localităţile din proiect au fost ajutate cu fonduri de la Guvern. „Nu ştiu cât timp mai putem convinge Guvernul. Dacă nu se alocă bani se blochează orice perspectivă de dezvoltare a localităţilor”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de