In luna decembrie, elevii Colegiului “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului s-au implicat in numeroase actiuni caritabile


Intră acum și în grupul de

La Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Consiliul elevilor a fost mai activ ca niciodată în preajma Sărbătorilor de iarnă, angrenând elevi din diferite clase într-o serie de acţiuni caritabile, informează într-un comunicat de presă, prof. Luminiţa Brînduşa Cîmpan.

Potrivit acesteia, iniţiativa proiectului cu titlul „Spiriduşii Crăciunului” a implicat elevii colegiului într-o serie de activităţi care şi-au propus să-i ajute pe cei care nu-şi permit să se bucure de momentele unice ale Crăciunului, iar elevilor să le înlesnească înţelegerea semnificaţiei dăruirii.

„La şedinţele Consiliului elevilor s-a decis ca banii proveniţi din donaţii să fie oferiţi unor bătrâni care fie au fost abandonaţi de familie, fie nu mai au pe nimeni care să-i ajute să se bucure. Problema era că banii nu existau. Atunci a apărut ideea unor elevi inimoşi şi talentaţi care au pus în scenă o piesă, adaptare după Charles Dickens, << Un colind de Crăciun >> . Profesor Diana Oana Sabău Lupaşcu s-a ocupat de elevi şi a conceput piesa, a animat actorii, a asigurat recuzita.

Au fost două săptămâni de repetiţii, muncă, efort, memorarea replicilor şi vinderea biletelor pentru aula colegiului, locaţie în care s-a desfăşurat spectacolul. Astfel, miercuri, de la ora 10.00, respectiv 13.00 s-a jucat piesa, precedată de un spectacol complet de colinde şi momente specifice sărbătorilor, în limba engleză şi în limba spaniolă, pregătit de elevii clasei a VI-a A, coordonaţi de profesor Ştefania Boca. Din vânzarea biletelor s-au realizat fonduri destul de consistente care au fost donate Aşezământului de bătrâni de la Pârteştii de Sus, prin consilierul educativ Cristina Tudor. Bucuria acestui gest nu poate fi exprimată în cuvinte. Măicuţele de acolo au găsit deja utilizarea corectă a sumei, achiziţionarea unui aragaz pentru bătrânii care sunt ajutaţi să trăiască acolo”, relatează Luminiţa Cîmpan.

Profesoara consideră că acest gest ar trebui să fie un model pentru mulţi dintre noi. „Prin propriile eforturi, cu imaginaţie şi cu răbdare, elevii au reuşit să înveţe cât de puţin este necesar pentru a oferi bucurie. Publicul aflat în aulă a aplaudat, a apreciat şi a invidiat jocul actorilor, al colegilor lor, dispuşi să renunţe la treburile casnice pentru a ajuta, pentru a dărui”, se precizează în comunicat.

„Nu puţine au fost celelalte gesturi care au învăţat elevii să dăruiască, să bucure şi să-i ajute pe cei aflaţi la necaz. Nu poate fi omis gestul colectivului clasei a X-a B, care coordonat de profesor Dorina Cicu, s-a deplasat la Capu Câmpului, acolo unde au oferit o masă consistentă de Crăciun unor bătrâne care locuiesc izolate, a căror bucurie a fost impresionantă. Şi în Gura Humorului sunt familii nevoiaşe şi nu puţine au fost cele care au primit daruri de la elevii colegiului nostru. De asemenea, menţionez că profesor Angela Moroşan împreună cu elevii acesteia au oferit o masă de Crăciun unei familii în vârstă, ai căror membri i-au întâmpinat pe elevi cu lacrimi în ochi, fiind sincer bucuraţi de gestul copiilor. Mai trebuie să amintim şi implicarea în eforturile de ajutorare a copiilor din Centrul de plasament din Rădăuţi, << Sf. Ierarh Leontie >> , prin Asociaţia Proiect pro Europa.

Aceste gesturi ar trebui să existe în permanenţă pentru că scopul lor este în primul rând de formare a tinerei generaţii în spiritul ajutorării, al dăruirii. Puţini elevi ştiu de existenţa aşezămintelor de bătrâni, a centrelor de plasament, iar dacă ştiu este doar din mass-media. O vizită într-un astfel de loc îi poate face mai buni, îi poate face să înţeleagă că tot ce au este un dar şi că la rândul lor pot dărui. Faptul că atât de mulţi elevi de la colegiul nostru s-au implicat în acest an ne face să credem ca lecţia a fost deja învăţată”, este de părere profesoara Luminiţa Cîmpan.


Intră acum și în grupul de