Intrare gratuita in sediile Muzeului Bucovinei, de Ziua Unirii


Intră acum și în grupul de

Cu ocazia Zilei Unirii, celebrată anual în data de 24 ianuarie, intrarea în toate sediile Muzeului Bucovinei este gratuită, informează într-un comunicat de presă, Loredana Bortă, responsabil PR în cadrul instiuţiei sucevene.

Instituţiile muzeale din cadrul Muzeului Bucovinei sunt: Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Hanul Domnesc, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean, Casa Memorială Simion Florea Marian, Casa Muzeu Bilca, Casa Muzeu Solca, Casa Memorială Eusebiu Camilar (Udeşti), Casa Memorială Nicolae Labiş (Mălini), Casa Memorială Ciprian Porumbescu (Stupca), Muzeul Ciprian Porumbescu (Stupca).

Muzeul de Istorie

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii.

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.


Intră acum și în grupul de