Carbunele pentru incalzirea locuintelor din Suceava mai ajunge doar pentru cinci zile (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

ion lungu 1

Termica SA Suceava mai are cărbune pentru a asigura încălzirea în municipiu până în 18 martie, a declarat miercuri, primarul Ion Lungu, care a arătat însă că încă este frig afară şi că se anunţă că în week-end, temperaturile exterioare vor coborî la minus zece grade Celsius.

Potrivit edilului-şef sucevean, Primăria a achitat către Termica SA suma de 3 milioane de lei reprezentând o parte din subvenţie şi plata încălzirii pentru unităţile de învăţământ, cu aceşti bani societatea de termoficare urmând să mai facă plăţi către furnizorul de cărbune. „Sperăm ca banii aceştia să fie suficienţi pentru a achiziţiona cărbune să mai livrăm energie termică până la 1 aprilie”, a spus primarul, într-o conferinţă de presă.

El a mai arătat că la societatea de Termoficare va fi pus în aplicare un plan de restructurare în condiţiile în care din iarna 2013-2014, încălzirea în municipiu va fi asigurată de noua centrală de cogenerare construită de Adrem Invest. Lungu a spus că Primăria Suceava s-a angajat să asigure lichidităţile pentru Termica SA atât pentru funcţionarea în continuare cât şi pentru plăţile compensatorii pentru angajaţii ce vor fi disponibilizaţi. Totodată, primarul a mai spus că în următorii cinci ani, municipiul Suceava va investi 25 de milioane de euro pentru finalizarea programului de reabilitare a punctelor termice şi reţelelor secundare de distribuţie a agentului termic.

El a arătat că până în prezent, s-au investit 25 de milioane de euro în reabilitarea reţelelor secundare, pierderile din reţea scăzând de la 50 la sută în 2004 la 35 la sută. „Este nevoie de noi investiţii pentru a ajunge la pierderi standard de până la 20 la sută”, a spus Lungu.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară. Pentru realizarea acestui proiect Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava pun la dispoziţie terenul şi utilităţile.

Noua centrală termică de cogenerare ar fi trebuit inaugurată în mai 2013. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Societatea de termoficare Termica SA aparţinând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului construită de firma Adrem Invest, iar o parte dintre angajaţi vor fi disponibizaţi.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, la începutul lunii februarie, că administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la  Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest şi care va asigura, începând cu iarna 2013-2014, încălzirea în regim centralizat. El arăta că preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, dar că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea producerii acesteia.

Primarul mai spunea că programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajaţi din cei 569 de salariaţi existenţi, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. El preciza că firma Adrem Invest va prelua şi concesiunea pentru distribuţia agentului termic şi că, în aceste condiţii, o parte din salariaţii Termica care lucrează în acest sector vor fi preluaţi de această firmă.

Lungu şi-a exprimat încrederea că Adrem Invest va veni cu o nouă gândire în domeniul distribuţiei energiei termice, cu încheierea de contracte cu beneficiarii finali, astfel încât să fie evitate situaţiile din prezent, când se constată întârzieri foarte mari la plata încălzirii, datoriile populaţiei fiind de peste 20 de milioane de lei. Primarul mai declara că Termica SA Suceava va intra, cel mai probabil, în conservare, urmând ca, în cazul în care vor exista firme interesate să preia firma pentru activitatea de producere a energiei electrice, aceasta să fie privatizată.


Intră acum și în grupul de