Consilierii locali suceveni au aprobat vanzarea a 5,7 ha de teren catre Adrem Invest cu un amendament (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

termica suceava

Consiliul Local Suceava a aprobat, joi, vânzarea către Adrem Invest, cu 315.000 euro a unei suprafeţe de teren de 5,73 hectare pentru construcţia noii centrale termice a oraşului, după ce banca finanţatoare a cerut pentru acordarea creditului ca societatea să fie proprietar şi pe teren.

După două ore şi jumătate de dezbateri şi după ce doi consilieri locali au plecat din şedinţă, cei 20 de consilieri locali care au rămas în sală au adoptat cu 17 voturi pentru şi trei hotărârea de vânzare a terenului mai ales în condiţiile în care primarul Ion Lungu a arătat că altă soluţie pentru asigurarea termoficării municipiului nu există la ora actuală.

Consilierii locali au adoptat şi un amendament la hotărâre potrivit căruia, dacă în data de 9 octombrie centrala nu va furniza agent termic, garanţia de 479.000 de euro solicitată se dublează, ajungând aproape 900.000 de euro.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a convocat Consiliul Local pentru a aproba vânzarea unei suprafeţe de teren de 5 hectare către compania Adrem Invest, care a concesionat suprafaţa respectivă pentru a construi noua centrală termică, investiţie de peste 80 de milioane de euro.

El a spus că banca Raiffeisen, care finanţează investiţia, a cerut firmei Adrem Invest, pentru acordarea creditului de 62 de milioane de euro, ca terenul pe care se construieşte centrala să fie în proprietatea societăţii.

Primarul a precizat că terenul a fost evaluat la 315.467 euro (1,07 milioane de lei), ceea ce reprezintă o valoare mai mare decât preţul pe care îl încasa municipalitatea pentru concesiunea pentru 30 de ani.

Primarul şi-a exprimat încredrea că noua centrală termică va fi pusă în funcţiune în toamna acestui an, menţionând că Adrem Invest a achitat deja 20 de milioane de euro reprezentând avansul pentru echipamentele care vor fi montate.

Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.

Lucrările de construcţie a centralei vor fi realizate de către General Construct, un constructor local cu proiecte în Romania şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Reprezentanţii companiei Adrem Invest Bucureşti susţineau, în luna februarie a anului trecut, că vor începe construcţia termocentralei în luna aprilie, cu două luni mai târziu faţă de planul iniţial, din cauză că încă nu a finalizat detaliile tehnice. Ulterior, în septembrie 2012, firma anunţa că va semna cu banca austriacă Raiffeisen un contract de finanţare a proiectului. Noua centrală termică de cogenerare ar fi trebuit inaugurată în mai 2013, dar termenul a fost prelungit cu şase luni.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Societatea de termoficare Termica SA aparţinând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului, iar o parte dintre angajaţi vor fi disponibizaţi.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, la începutul lunii februarie, că administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la  Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest şi care va asigura, începând cu iarna 2013-2014, încălzirea în regim centralizat.

El arăta că preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, dar că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea producerii acesteia.

Primarul mai spunea că programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajaţi din cei 569 de salariaţi existenţi, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

El preciza că firma Adrem Invest va prelua şi concesiunea pentru distribuţia agentului termic şi că, în aceste condiţii, o parte din salariaţii Termica care lucrează în acest sector vor fi preluaţi de această firmă.

Lungu şi-a exprimat încrederea că Adrem Invest va veni cu o nouă gândire în domeniul distribuţiei energiei termice, cu încheierea de contracte cu beneficiarii finali, astfel încât să fie evitate situaţiile din prezent, când se constată întârzieri foarte mari la plata încălzirii, datoriile populaţiei fiind de peste 20 de milioane de lei.

Primarul mai declara că, cel mai probabil, Termica SA Suceava va intra în conservare, urmând ca, în cazul în care vor exista firme interesate să preia firma pentru activitatea de producere a energiei electrice, aceasta să fie privatizată.


Intră acum și în grupul de