Nechifor, dupa discutiile din Kazahstan: „Avem importante resurse de gaz metan ce pot fi exploatate” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Trebuie să accelerăm dezvoltarea agriculturii şi independenţa energetică”, a afirmat şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, luni, la întoarcerea din Kazahstan, unde a participat la Forumul Economic Mondial.

Preşedintele CJ Suceava a spus, într-o conferinţă de presă, că a făcut parte din delegaţia României la Forumul Economic Mondial de la Astana, unde au participat aproximativ 9000 de persoane din 130 de ţări, discuţiile fiind focalizate către zona euro care constituie o frână majoră în dezvoltarea mondială. El a arătat că dezbaterile au evidenţiat că politica de austeritate din Europa a fost cea care a creat probleme şi a adâncit criza şi că se aşteaptă soluţii din partea UE.

Nechifor a precizat că una din soluţiile pentru creştere economică este de independenţă energetică, iar un al doilea motor de dezvoltare este agricultura, adăugând că se prefigurează, în 20-25 de ani, două crize, a apei şi a alimentelor.

El a arătat că a avut întâlniri cu mai mulţi reprezentanţi ai unor firme din Kazahstan cu care a discutat despre investiţii în agricultură bio în judeţul Suceava, dar şi despre exploatarea resurselor de gaze naturale din judeţ. „Avem importante resurse de gaz metan ce pot fi exploatate”, a spus Nechifor. El a menţionat că în ceea ce priveşte gazele de şist din perimetrul Climăuţi nu există cantităţi importante care să justifice investiţii majore, dar că în judeţ sunt rezerve de gaze naturale care ar putea fi exploatate şi incluse în coşul naţional.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că, în ceea ce priveşte energia regenerabilă, judeţul Suceava are potenţial energetic atât eolian cât şi solar şi şi-a exprimat regretul că firma franceză Filasa nu a început lucrările pentru parcurile eoliene. „Povestea cu Filasa e că nu au făcut nimic, din păcate. Nu am avut discuţii cu Filasa, pare un lucru în ceaţă”, a spus Nechifor.

Firma franceză Filasa, care în noiembrie 2011 a anunţat o investiţie de 780 de milioane de euro în 12 parcuri eoliene din nouă localităţi din judeţul Suceava ce urmau să fie construite începând din septembrie 2012 a amânat punerea în aplicare a proiectului după ce a fost nevoită să renunţe la furnizorul de turbine eoliene. Firma a construit în comuna Ciprian Porumbescu zece clădiri pentru sediul de birouri administrative.


Intră acum și în grupul de