In urma referendumurilor, doar partea greaca a Ciprului intra in UE


Intră acum și în grupul de

Cele doua referendumuri, privind posibilitatea reunificarii Ciprului, au avut loc cu o saptamana inainte ca Ciprul sa adere la Uniunea Europeana. Cum una din parti a respins planul ONU, doar partea greaca va fi primita in Uniunea Europeana, asa numita Republica a Ciprului de nord nefiind recunoscuta decat de Turcia. Uniunea Europeana si-a exprimat profundul regret fata de respingerea planului de catre cipriotii greci, spunand ca a fost ratata o ocazie unica.
Inversarea unei tendinte istorice
Conform sondajelor de opinie realizate la iesirea de la urne, cipriotii turci au votat in proportie de peste 60 la suta in favoarea planului ONU, dar intr-o proportie si mai mare, peste 75 la suta, cipriotii greci l-au respins.
O situatie contrara tendintei inregistrata timp de ani de zile, care facea ca cipriotii turci sa respinga orice idee de reunificare.
Diplomatii sunt ingrijorati ca un astfel de deznodamant este pagubitor, dupa atatia ani in care s-au depus eforturi constante in vederea reunificarii Ciprului, divizat in 1974, dupa invadarea partii de nord a insulei de catre armata turca.
Planul ONU, elaborat de secretarul general Kofi Annan, prevedea ca fiecare din cele doua comunitati sa aiba o administratie separata, deasupra carora sa existe un guvern federal, care n-ar fi dispus insa decat de prerogative strict limitate.
In cazul in care planul ONU ar fi fost aprobat, trupele turcesti ar fi trebuit sa plece. Multi ciprioti greci care s-au refugiat in sud in momentul invaziei ar fi avut dreptul sa se intoarca la locurile lor de bastina si sa-si recapete macar o parte din imobilele si terenurile detinute.
Partea greaca este insa nemultumita de faptul ca planul ONU limiteaza dreptul de reintoarcere, in timp ce cateva zeci de mii de turci, veniti aici dupa invazia din 1974, vor avea dreptul sa ramana in locurile unde s-au asezat.
Presedintele cipriot grec Tassos Papadopoulos – care a respins deja planul – a votat la primele ore, spunand ca populatia trebuie sa respecte rezultatul referendumului.
„Indiferent care ar fi el, nu trebuie sa jubilam si trebuie sa evitam ca ziua de sambata sa fie marcata de vreun incident. „Grecii si turcii ciprioti merita zile mai bune”, a spus Tassos Papadopoulos.
Mehmet Ali Talat, primul ministru a partii de nord a Ciprului spusese ca populatia turceasca va vota masiv „DA” in favoarea planului ONU de reunificare.
„Fiindca noi spunem „DA”, nu acceptam sa fim subjugati din cauza „NU”-ului spus de partea greaca. Pentru noi, lucrul cel mai important este ridicarea embargo-ului”, a afirmat Mehmet Ali Talat.
Liderul cipriotilor turci Rauf Denktas este impotriva planului ONU de reunificare, dar a spus anterior ca nu va demisiona daca populatia voteaza in favoarea acestuia.
Uniunea Europeana l-a criticat pe presedintele cipriotilor greci Tassos Papadopulos, deoarece acesta a cerut electoratului sa respinga planul ONU, desi pana recent paruse sa-l sprijine.
Insa Rusia s-a ridicat in favoarea sa, acuzand Natiunilor Unite ca ar fi facut prea multe concesii partii turce.
Moscova s-a folosit de altfel de dreptul sau de veto, ca sa blocheze aprobarea, in Consiliul de Securitate ONU, a unui proiect de rezolutie care prevedea constituirea unei forte de politie, neutra, in cazul in care s-ar proceda la reunificare.
Tarile care au sprijinit propunerea au spus ca s-a incercat in acest mod sa se ofere asigurari cipriotilor greci ca nu au de ce sa se teama de soldatii turci.
Rusia a sustinut insa ca proiectul de rezolutie a fost o simpla incercare de a influenta rezultatul referendumului de sambata.


Intră acum și în grupul de