Alte 47 de proiecte eligibile prin programul SAPARD


Intră acum și în grupul de

Agentia SAPARD a aprobat finantarea celor 47 proiecte la finalul lunii aprilie, urmand ca in cursul acestei saptamani sa inceapa contractarea proiectelor eligibile.

Toate cele 47 proiecte eligibile, adica acele proiecte care respecta conditiile obligatorii pentru obtinerea fondurilor nerambursabile, vizeaza investitii totale de 9.255.000 Euro, din care contributia Programului SAPARD este de 50%, mai exact 4.627.350 Euro (75% Uniunea Europeana si 25% Guvernul Romaniei).

Pe langa proiectele declarate eligibile in aceasta perioada, au mai fost declarate eligibile in cursul acestui an alte 16 proiecte pentru Masurile 3.1 (2 proiecte) si 3.4 (14 proiecte). Astfel, in cursul acestei saptamani va incepe contractarea a 63 de proiecte, dintre care doar 2 se incadreaza la Masura 1.1, restul de 61 fiind primele proiecte pe Masura 3.1 si 3.4 care se contracteaza.

Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru Masurile nou acreditate (decembrie 2003), respectiv pentru Masura 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”. Astfel, 17 proiecte, in valoarea totala de peste 2 milioane de Euro, propun investitii in turismul rural, in microferme apicole, in stupine, in achizitionarea familiilor de albine.

Dintre cele 17 proiecte, 13 vor dezvolta investitii in turismul rural in judetele Brasov (6 proiecte), Dambovita (3 proiecte), Timis (1 proiect), Tulcea (2 proiecte), Bacau (1 proiect), Suceava (1 proiect), Neamt (1 proiect) si Sibiu (2 proiecte). Proiectul care va fi realizat in localitatea Sinca Noua din judetul Brasov va investi 80.000 Euro intr-o pensiune noua pentru turism ecvestru, iar pentru un complex de cazare agroturistic in localitatea Agapia din judetul Neamt, se vor investi aproape 50.000 Euro. Cei mai multi beneficiari au solicitat fonduri nerambursabile SAPARD pentru construirea, dotarea, exploatarea sau modernizarea si extinderea pensiunilor turistice clasice.

Prin cele 4 proiecte de apicultura declarate eligibile se vor investi in infiintarea, dezvoltarea si modernizarea microfermelor apicole, peste 50.000 Euro.

Majoritatea beneficiarilor al caror proiect a fost declarat eligibil pentru Masura 3.4 sunt persoane fizice autorizate si asociatii familiale.

Pentru Masura 3.1 „Investitii in exploatatii agricole” au fost declarate eligibile 28 de proiecte in valoare totala de 6 milioane de Euro. Cele mai multe proiecte au fost depuse in judetul Timis (7 proiecte), alte proiecte fiind depuse in judetele Satu Mare (4 proiecte), Calarasi (2 proiecte), Caras Severin (2 proiecte), Olt (2 proiecte), Alba (2 proiecte), Buzau (1 proiect), Bihor (1 proiect), Cluj (1 proiect), Dolj (1 proiect), Arges (1 proiect), Neamt (1 proiect), Giurgiu (1 proiect), Teleorman (1 proiect), Botosani (1 proiect).

Viitorii beneficiari ai Programului SAPARD vor face investitii in mediul rural pentru modernizarea fermelor vegetale prin achizitionarea de tractoare si utilaje agricole, pentru dezvoltarea exploatatilor agricole, pentru modernizarea si retehnologizarea fermelor zootehnice, pentru o ferma de berbecuti la ingrasare, pentru modernizarea halelor de pasari si pentru dotarea fermelor vegetale.

Pentru Masura 1.1 „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole” au fost declarate eligibile doua proiecte in valoare totala de 1.129.000 Euro. Unul dintre aceste proiecte propune tehnologizarea unei fabrici de prelucrare a laptelui din comuna Negri, judetul Bacau, investitia fiind de 129.000 de Euro. Pentru al doilea proiect a fost prevazut 1 milion de Euro, necesari pentru infiintarea unui abator de pasari in comuna Floresti din judetul Cluj.


Intră acum și în grupul de