Proiectul lui Ion Lungu privind termoficarea a fost respins de consilierii locali. Liberalii vor referendum


Intră acum și în grupul de

Consiliul local Suceava a respins, joi, după patru ore de discuţii, proiectul iniţiat de primarul Ion Lungu pentru începerea procedurilor pentru stabilirea prin licitaţie a firmei care să asigure serviciul de transport şi distribuţie a agentului termic în municipiu.

Condiţiile impuse erau ca societatea care va câştiga licitaţia să preia minim 130 de angajaţi ai Termica, să oferteze cel mai mic preţ, iar contractul urmează să fie încheiat pe o perioadă de 20 de ani.

Reţelele de termoficare din municipiu ar urma să fie reabilitate cu fonduri ale Primăriei.

 

Actuala firmă care asigură acest serviciu, Termica SA, aflată în insolvenţă nu va putea participa la licitaţie.

ovidiu doroftei

După votul dat în Consiliul Local, viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei, a declarat că liberalii vor începe discuţii cu grupurile de consilieri în vederea susţinerii organizării unui referendum local prin care populaţia să se pronunţe dacă este de acord cu continuarea sistemului centralizat şi cheltuirea a 50-60 de milioane de euro din banii sucevenilor pentru reabilitarea reţelelor de termoficare.

 

Primarul Ion Lungu declara miercuri că nu poate fi de acord cu propunerea liberalilor suceveni de a se organiza un referendum prin care populaţia să decidă dacă doreşte în continuare sistem centralizat de termoficare.

sedinta cl2

Lungu a explicat că prin două hotărâri, din 2005 şi 2008, Consiliul Local Suceava a stabilit că sistemul de încălzire în municipiu este cel centralizat.

 

„În baza acestor hotărâri s-au făcut investiţii importante. Nu cred că e o soluţie ca fiecare să aibă centrală proprie”, a spus Lungu.

 

Liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a explicat într-o conferinţă de presă că de la hotărârile luate în urmă cu mai mulţi ani de Consiliul local s-au schimbat tehnologii şi viziuni în ceea ce priveşte termoficarea.

El consideră că ar trebui să fie concurenţă în acest domeniu, iar sucevenii să aibă posibilitatea să aleagă între sistem centralizat şi centrale proprii.

 

„Primarul Ion Lungu nu doarme de frică, de spaima că afacerea lui cu Bionenergy (noua centrală termică a municipiului Suceava) ar putea fi întreruptă de cetăţenii municipiului”, a spus Băişanu.

Liderul liberal sucevean consideră că menţinerea sistemului centralizat de termoficare şi delegarea serviciului de transport şi distribuţie unui operator privat, cu finanţarea din partea municipalităţii a reabilitării reţelelor de termoficare este „un tun” pe care sucevenii îl vor plăti 20 de ani.

El a arătat că potrivit caietului de sarcini pentru delegarea serviciului de transport şi distribuţie a agentului termic, Primăria este obligată să finanţeze modernizarea reţelelor de termoficare, în timp ce firma care câştigă licitaţia „să mulgă”.

„Primarul apără mai mult interesele unei firme şi nu ale cetăţenilor”, a mai spus Băişanu care a comparat situaţia ca cea de la Roşia Montană unde „noi avem bogăţia şi alţii pun doi poli pe masă şi câştigă miliarde”.

„Ion Lungu e foarte interesat de afacerea Bioenergy şi susţine ca populaţia să rămână la sistemul centralizat. E ceva necurat la mijloc. Când necuratul îşi bagă coada, primarul e la celălalt capăt al firului”, a spus liderul PNL Suceava.

baisanu cu Termica

El consideră că într-o problemă care ţine de viitorul lor, sucevenii ar trebui să se pronunţe prin referendum subliniind că până acum s-au investit în termoficarea municipiului o sută de milioane de euro, bani cu care se putea achita gazul natural pe o perioadă de 20 de ani dacă toate apartamentele din municipiu ar fi avut centrale termice.

Băişanu a anunţat că începe demersurile în vederea organizării referendumului local pentru data de 25 mai, arătând că dacă nu se aprobă acest referendum în Consiliul Local, PNL va strânge semnături de la minim un sfert din populaţia cu drept de vot a municipiului.

 

 


Intră acum și în grupul de