Guvernul va acorda subventii pentru reabilitarea pajistilor


Intră acum și în grupul de

Programul national de reabilitare a pajistilor pentru perioada 2005 – 2008, a fost intocmit impreuna cu specialisti din cercetare si productie, si are ca scop elaborarea unor masuri si actiuni, astfel incat, in perioada urmatoare, sa creasca potentialul productiv al suprafetelor de pajisti, prin ameliorare si punerea in valoare a intregului patrimoniu pastoral.

Programul a fost elaborat incepand de la nivel de comuna, continuat la nivel judetean si evident la cel national, avand, in acest fel, o temeinica si stiintifica fundamentare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Din punct de vedere al suprafetei ocupate cu pajisti naturale, Romania se situeaza in Europa, pe locul al 5-lea, dupa Franta, Marea Britanie, Spania si Germania. Suprafata de 4,9 milioane hectare pasuni si fanete, la care se adauga 1,0 – 1,2 milioane hectare cultivate anual pentru furaje, in terenul arabil, insumate, reprezinta suprafetele agricole din Belgia, Olanda si Elvetia, luate la un loc.

Resursele naturale ale suprafetelor de pajisti, asigura in medie peste 50% din necesarul de furaje echivalent masa verde, in mod deosebit pentru speciile bovine si ovine, ajungand ca in zonele colinare si montane aceasta proportie sa depaseasca 65 – 70% din consumul total de furaje de volum.

Dupa anul 1990 scaderea accentuata a productiei de masa verde pe pajisti (pasuni si fanete), ca urmare a neefectuarii lucrarilor de intretinere si fertilizare, precum si a deteriorarii lucrarilor de amenajare in complex, a redus simtitor si incarcatura de bovine si ovine la unitatea de suprafata.

Structura de proprietate a pajistilor pe detinatori, reprezentand 97% domeniul privat, din care 43,7% unitati administrative teritoriale si 56,3% persoane fizice, constituie unul dintre importantele elemente in stabilirea directiilor de actiune si a parghiilor tehnice, economice si financiare necesare.

Prin Programul de reabilitare elaborat se prevede ca, lucrarile de intretinere a pajistilor, precum si a utilitatilor zoopastorale sa se efectueze sub forma de prestatii de catre crescatorii de animale, care le folosesc si au incheiat contracte de pasunat.

Executarea actiunilor programate pentru imbunatatirea si valorificarea pajistilor fiind indisolubil legata de asigurarea semintelor de graminee si leguminoase perene, se are in vedere, cresterea suprafetelor de loturi semincere si organizarea de ferme specializate pentru producerea acestora.

Acordarea de subventii pentru achizitionarea de utilaje si masini agricole specifice, necesare imbunatatirii pajistilor si producerii semintelor in cuantumul a 50% din valoarea acestora este una dintre prevederile Programului, de care depinde, in mare masura, indeplinirea celor avute in vedere.

In implementarea prevederilor din „Programul de reabilitare a pajistilor in perioada 2005 – 2008” pe plan central au responsabilitati si obligatii specifice, atat Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cat si in egala masura alte institutii centrale, intre care Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, Academia de Stiinte Agricole si Silvice, precum si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, care trebuie sa determine la structurile judetene si de la nivel local, preocupari curente pentru intocmirea propriilor programe si, mai ales, urmarirea realizarii, in termenele stabilite, a actiunilor avute in vedere.

Programul este structurat pe cinci capitole, astfel:
I. Situatia actuala a pajistilor;
II. Masuri tehnologice de imbunatatire a pajistilor;
III. Producerea de samanta la gramineele si leguminoasele perene de pajisti;
IV. Efectul economic al aplicarii programului de imbunatatire a pajistilor;
V. Masuri pentru imbunatatirea pajistilor din zona montana.


Intră acum și în grupul de