Copiii Bucovinei merită mult mai mult


Intră acum și în grupul de

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Suceava a găzduit miercuri una dintre ”marile” acţiuni din actualul mandat de preşedinte al social-democratului Cătălin Nechifor.

A fost vorba despre implementarea proiectului ”Bicicleta de la țară-pedalează pentru educație”, unde actori principali sunt E.ON Moldova, împreună cu GreenRevolution și la care partener este Consiliului Judeţean Suceava, prin preşedintele său, Cătălin Ioan Nechifor.

In fapt, E.ON Moldova doneaza unui număr de 10 comune, câte 20 de biciclete second-hand, pe care copiii care locuiesc la distanță mare de școală vor trebui să le folosească pe rând, ca sa ajungă de acasă la școală și invers.

Proaspătul preşedinte al CJ a făcut miercuri exact ce nu trebuia să facă un om în poziţia sa: a cazut în plasa numelui marii companii de electricitate, E.On Moldova, care susţine financiar proiectul. Nechifor a dat dovadă de multă superficialitate și nu a fost deloc atent la detalii. Faptul ca Suceava primea ceva a fost suficient pentru el. Nechifor poate avea si o scuză, subțire de altfel, cum că un om normal consideră că o companie de talia E.ON Moldova, cu un profit care depășește cu mult bugetul CJ, poate veni in fața CJ si a presei cu o asemenea CHIFLĂ.

E.ON Moldova a ajuns să se laude că oferă unor copii de la țară (din 10 comune), în folosință comună, câte 20 de biciclete uzate şi recondişionate, pe post de soluţie salvatoare a transportului către și de la școală.

Cătălin Nechifor nu a luat in calcul câteva aspecte:

1. în comunele care au primit second-hand-urile iarna vine repede şi tine mult, iar iarna cu bicicleta cam greu, şi mai mult vara, când elevii sunt în vacanță;
2. bicicletele trebuie folosite de mai mulţi copii, conform ghidului biciclistului responsabil pus la dispoziţie de DONATORI;
3. În comunele care au primit second-hand-urile nu există sub nici o formă căi de rulare pentru biciliști, copiii urmând a efectua deplasările pe drumurile publice;
4. conform legislaţiei din România copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot conduce biciclete doar pe drumurile cu circulaţie redusă şi biciclistul ar trebui să poarte cască de protecţie omologată şi echipament de protecţie;
5. este interzis să circuli cu obiecte care stânjenesc conducerea bicicletei (cum ar fi ghiozdanul şi echipamentul de sport), să circuli când partea carosabila este acoperită cu polei, gheață sau zăpada, să se circule pe timp de noapte sau cu vizibilitate redusă. Exact condiţiile din majoritatea timpului din perioada de şcoală, cand trebuie efectuată deplasarea.

Nu mai luăm in calcul că acești copii sunt practic expuşi la tot soiul de accidente, ţinând cont că drumurile din comune sunt de necirculat pentru maşini, dar pentru biciclete.

Un alt aspect pe care Nechifor nu l-a luat in calcul e că întreg echipamentul de protectie necesar unei deplasări în condiţii de siguranţă, cască, genunchiere, vestă reflectorizantă, costă mai mult decât donaţia de second-hand-uri a E.ON Moldova.

Dacă ar fi fost ca Nechifor să mai țină cont si de recomandările Poliţiei Române pentru circulaţia pe drumurile publice, devenea evident că pot beneficia de bicicletele uzate doar copii peste 14 ani, dar aceltia sunt deja la liceu, comunele cadorisite nebeneficiind de asemenea unități de învătământ.

Foarte interesant este cum o campanie de talia E.ON Moldova îşi face un titlu de glorie când dă biciclete second-hand copiilor din Bucovina.

În același timp, CJ Suceava, împreună cu Uniunea Polonezilor, derulează proiectul ”Pentru copiii Bucovinei”, care constă în construcția de școli și grădinițe în localitățile unde sunt comunități de polonezi, precum și în dotarea si echiparea acestor școli cu cele necesare.

Iar E.ON Moldova, mândră de gestul mărinimos explică într-un pliant destinat elevilor că ”știm că îți este greu să ajungi la școală în fiecare zi și ai mult de mers pe jos. Ştim că îți place să înveți și visezi la un viitor strălucit, așa că ne-am gândit să te ajutăm”.

Te gândești, că la ce profit are compania, de bieții elevi nu cred că îl pot scrie corect din prima pe tablă, E.ON le pune la dispozitie câte o mașină.

Toată povestea de miercuri imi amintește de cum primii coloniști spanioli ofereau bucăți de sticle colorate și oglinzi sparte, băștinașilor din lumea nouă. Și ei erau foarte fericiți.

Copiii Bucovinei merită mult, mult mai mult decât o bicicletă uzată pe post de mijloc de transport la școală.

Iar fostul europarlamentar Cătălin Nechifor ar fi trebuit să știe asta.

MIHAI CHIRA

PS: Compania donatoare îşi deduce prin acest gest de donaţie de obiecte folosite, parte din taxe şi impozite, în timp ce părinții copiiilor care primesc bicicletele uzate au contribuit din taxele şi impozitele plătite, cu bani, la achiziţionarea de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a unor bunuri PREMIUM, cum ar fi băuturi alcoolice foarte fine si rare, parfumuri de lux, creme de corp organice şi chiar beţişoare de curăţat urechile.


Intră acum și în grupul de