Suceava a decis: 90 % dintre deputati si 75 % dintre senatori sunt USL


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava a înregistrat o premieră în materie de vot politic. Nu mai puţin de 9 din cele 10 mandate de deputat care revin judeţului în colegiile desemnate juridic au fost adjudecate cu peste 50 % + 1 de USL.

Cu alte cuvinte, 90 % din ce este denumit parlamentar la Camera Deputaţilor revine USL, 5 celor de la PSD şi 4 celor de la PNL. De departe, campionul procentelor obţinute este deputatul de Fălticeni, Ioan Stan, care are peste 70 % din voturi în colegiu.

Au reconfirmat funcţia şi Eugen Bejinariu (PSD) şi Eugen Uricec (PSD), dar şi Dumitru Pardău (PNL). Lor li s-au alăturat fostul senator Gavril Mîrza, care în mandatul ce vine va fi deputat de Cajvana, Alexandru Băişanu, deputat de Suceava, Radu Surugiu, Ovidiu Iane, şi Constantin Galan, cel din urmă producând efectiv surpriza pe zona Rădăuţi unde a candidat şi a repurtat o victorie usturătoare împotriva unui cuplu de veterani ai politicii din judeţ, Orest Onofrei și Aurel Olărean.

La Senat, lucrurile sunt foarte clare: USL a câştigat în toate cele 4 colegii de senatori numai că doar 3 dintre candidaţii Uniunii vor merge în Parlament. E vorba de Mihai Neagu (PC), Ovidiu Donţu și Neculai Bereanu, ambii de la PSD. Cei 3 au reuşit să obţină peste 50 % plus 1 vot.

Cel de al 4-lea mandat va fi atribuit lui Gheorghe Flutur, fost preşedinte al CJ Suceava şi actual lider al PDL, care, în mod oficial, a pierdut disputa electorală cu contracandidatul său de la PSD, medicul Tiberius Brădăţan, dar care va fi prezent în Senat deoarece ARD a reuşit să obţină undeva la 27 % din voturi pentru Senat iar Brădăţan, deşi are 34.313 voturi, faţă de doar 29.936 ale lui Flutur, nu a ”închis colegiul” cu 50 % plus 1 vot.

Altfel spus, Gheorghe Flutur va fi senator ”la masa verde”. Exact ca ”idolul” său politic, Traian Băsescu, care e încă preşedinte al României deşi nu are susţinerea nici măcar a unui sfert dintre cei interesaţi de subiect.

Scorul lui Tiberius Marius Brădăţan a fost de 48, 91 %, câteva sute de voturi privându-l de funcţia de senator al Sucevei.

Gheorghe Flutur, deşi pierde în faţa unui ”necunoscut” al politicii sucevene, merge în Parlament grație legii pe care Traian Băsescu a ţinut morțis să o aplice la aceste alegeri, însă mandatul său va fi unul ”nelegitim”.

Gheorghe Flutur este egal în aceste clipe cu Elena Udrea, care a pierdut şi ea colegiul, dar va fi deputat pentru că legea alegerilor lasă loc pierzătorilor să stea la masă cu învingătorii!

Singurul parlamentar al opoziţiei sucevene, care şi-a câştigat la urne dreptul de a fi prezent în Camera Deputaţilor este Ioan Bălan, care a reuşit să îl surclaseze cu peste 2 puncte procentuale, pe liderul PC, Paul Rusu.

Surpriza ar putea veni însă din partea dnei Sanda-Maria Ardeleanu care, datorită scorului bun obţinut în alegeri (număr de voturi), va putea redeveni deputat, deşi a pierdut disputa directă cu Alexandru Baişanu. Insă doar ”ruleta alegerilor” va mai putea da un deputat de la PDL, fără ca PP-DD să aiba vreun reprezentant în Parlament, din judeţul Suceava.

Cu alte cuvinte, 4 ani de zile de azi înainte, Opoziţia suceveană va trebui să se reinventeze. De la Sânge. Chiar din Inimă.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de