La Suceava, au inceput „Zilele Culturii Polone”


Intră acum și în grupul de

Municipiul Suceava găzduieşte, în perioada 4-6 septembrie, cea de-a XVI-a ediție a manifestării devenită deja o tradiție, „Zilele Culturii Polone”.

La deschiderea evenimentului, care a avut loc la Muzeul de Științe ale Naturii, au luat parte personalități de marcă din Polonia, dar și oficialități locale și județene.

Zilele Culturii Polone 2014 (10)

Festivitatea a fost deschisă de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, care a ținut să menționeze că „Zilele Culturii Polone” reprezintă o punte între România și Polonia, de aceea și deviza după care se ghidează an de an, „Mai aproape unii de alții”.

La rândul său, prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a susținut că evenimentul este un liant între România și Polonia, cele două state având multe lucruri care le unesc. De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a transmis celor prezenți că la Cacica polonezii și românii au convieţuit dintotdeauna foarte bine și că acest lucru trebuie scos în evidență. „Cultura alături de sport asigură o bună conviețuire între majoritate și minoritate și de aceea e bine ca astfel de evenimente să se organizeze la Suceava pentru a prezenta viața polonezilor cu cea a românilor”, a mai completat Sinescu.

Totodată, prefectul și-a exprimat convingerea că sucevenii vor veni la expoziția „Viața de zi cu zi a polonezilor în refugiul romanesc (1939-1947)”, deschisă la Muzeul de Științe ale Naturii, iar „Sărbătoarea Roadelor” de la Solonețu Nou va aduna multă lume întrucât „aici au muncit, au trăit și s-au bucurat împreună românii și polonii”, a menționat Sinescu.

Prezent la deschiderea „Zilelelor Culturii Polone” a fost și senatorul polonez Konopka Marek, care a transmis salutările călduroase ale președintelului Senatului Polonez și a adus un cadou pentru Casa Polonă format din câteva cărți și un afiș care reprezintă cei 25 de ani de libertate în Polonia.

Zilele Culturii Polone 2014 (9)

Konopka Marek a evidențiat legăturile puternice cu diaspora poloneză, oferind ca exemplu de bună reprezentare, în toate întâlnirile pe care le are, Uniunea Polonezilor din România.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, și-a arătat aprecierea față de premierul polonez Donald Tusk care a fost ales preşedinte al Consiliului European, la manifestarea de joi. El a mai adăugat că premierul României, Victor Ponta, s-a întâlnit de câteva ori cu omologul său din Polonia, și speră ca acest lucru să fie de bun augur pentru țara noastră. Nechifor a mai anunțat în cadrul evenimentului că deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus va scurta distanța dintre România și Polonia, ceea ce va duce la consolidarea relațiilor.

Zilele Culturii Polone 2014 (7)

Prezent pentru a unsprezecea oară la “Zilele Culturii Polone”, primarul Sucevei, Ion Lungu, a evidențiat relațiile foarte bune dintre municipalitate și comunitatea poloneză, fiind bucuros că în acest an manifestarea oferă o adevărată lecție de istorie, neînvățată în școli, „o pagină de istorie mai veche”, despre viața de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc în perioada 1939 – 1947.

Edilul-şef sucevean i-a propus senatorului Poloniei, Konopka Marek, un parteneriat de colaborare între Primăria municipiului Suceava și orașul polonez Zakopane, ținând cont de faptul că reședința de județ este înfrățită cu un alt oraș din Polonia, și anume Sosnowiec.

Zilele Culturii Polone 2014 (6)

Tot în deschiderea oficială a acestui eveniment a avut loc și vernisajul expoziției „Viața de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc 1939 – 1947”.

Din programul manifestarilor dedicate„ Zilelor Culturii Polone”, în perioada 4-6 septembrie, fac parte dezbateri pe teme istorice și lansări de cărți, la Muzeul de Științe ale Naturii. Organizatorii au mai pregătit festivități la Casa Polonă și la Solonețu Nou.


Intră acum și în grupul de