Număr mult mai mare de concurenţi la ediţia din acest an a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur”


Intră acum și în grupul de

Un număr de 172 de concurenţi din România, Republica Moldova şi Ucraina s-au înscris la cea de a XXXVI a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur” cu participare internaţională, ce se va desfăşura la Suceava în perioada 5-7 iunie.

Directorul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, Alexandra Bejinariu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că la ediţia din acest an a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală s-au înscris 172 de concurenţi din 13 judeţe, inclusiv din municipiul Bucureşti, dar şi din Republica Moldova- 20 de concurenţi şi Ucraina – 3 concurenţi.

Bejinariu a spus că acest concurs se desfăşoară pe trei secţiuni, astfel, la secţiunea instrumente de suflat s-au înscris 58 de concurenţi din care 22 sunt elevi ai Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, la secţiunea instrumente cu coarde- 48 de concurenţi din care şase sunt elevi suceveni, iar la secţiunea pian s-au înscris 66 de concurenţi din care patru sunt elevi ai colegiului sucevean.

Directorul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”Suceava a mai spus că festivitatea de deschidere a concursului va avea loc vineri, 5 mai, la ora 10,00, în Sala Auditorium a colegiului sucevean , iar în cursul serii va avea loc recitalul extraordinar susţinut de membri ai juriului acestei competiţii, în timp ce festivitatea de premiere este prevăzută pentru duminică la ora 12,00, la Sala Auditorium “Joseph Schmidt” a Universităţii “Ştefan cel Mare”Suceava.

Bejinariu a precizat că în acest an Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur” a devenit Concurs Naţional de Interpretare Instrumentală cu participare internaţională, întrucât la ultimele ediţii ale competiţiei nu s-a mai înregistrat o participare internaţională susţinută.

Ea a spus că numărul mare de concurenţi înscrişi la ediţia din acest an a competiţiei ar putea fi explicat şi prin faptul că în acest an a fost scoasă taxa de participare care era în cuantum de 60 de lei, dar şi printr-o mai bună strategie de promovare a evenimentului.

Directorul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava a mai spus că marele premiu al concursului, în valoare de 1000 de euro, este oferit de Centrul Cultural Bucovina din Suceava, premiul “Ciprian Porumbescu”, în valoare de 200 de Euro, este oferit de Asociaţia Părinţilor şi Absolvenţilor Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, premiul “Lira de Aur”, în valoare de 150 de euro, este oferit de Asociaţia “Lira de Aur”, iar finaliştii competiţiei care vor obţine 100 de puncte vor fi recompensaţi cu premii în bani şi cărţi .

Bejinariu a precizat că Primăria Suceava a alocat suma de 80 000 de lei pentru organizarea competiţiei.

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Suceava, Gabriela Scutaru, a declarat că acest concurs se înscrie, prin tradiţie, în caietul de acţiuni educative naţionale ale MECS, iar din cauză că în ultimii ani participarea internaţională nu a mai fost atât de numeroasă şi variată, în acest an acesta a devenit concurs naţional cu participare internaţională

“Există deja ideea şi ea se va pune în practică, aceea de a face lobby acestui concurs în ţările învecinate, de aşa natură încât să fie atraşi mai mulţi candidaţi din alte ţări decât România, aşa cum a fost odată. Spun lucrul acesta, pentru că mulţi dintre noi am crescut cu acest concurs “Lira de Aur” de-a lungul timpului şi ştim foarte bine că cel puţin festivitatea de închidere era un eveniment care umplea sala Casei de Cultură. Sincer, ne-am dori să revină la aceleaşi standarde ca atunci şi tocmai pentru a promova acest concurs echipa care se ocupă şi care gestionează cu foarte multă grijă şi cu extrem de multă muncă şi implicare acest eveniment s-a gândit ca pentru anul viitor să redobândim statutul de concurs internaţional în urma acestor acţiuni de promovare”, a explicat Scutaru.

Ea a spus că acest concurs este un eveniment pentru Suceava, dar şi un brand, de aceea consideră că şi în acest an şi în viitor trebuie să adune împreună factorii decizionali, pornind de la ISJ Suceava, MECS; Colegiul de Artă, alături de autorităţile locale şi judeţene, Primăria Suceava care, prin tradiţie, este finanţatorul acestui concurs, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Asociaţia Părinţilor şi Absolvenţilor Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”.

Lira de Aur Ceica Scutaru Bejinariu Ungureanu (1)

Directorul adjunct al Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, Florin Ungureanu, a declarat că juriul Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur” îl are ca preşedinte de onoare pe conf.univ.dr. Vlad Dimulescu de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Ungureanu a spus că la secţiunea pian membrii juriului sunt conf.univ.dr. Vlad Dimulescu de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, profesorul Carmen Şoltuz de la Colegiul Naţional de Arte “Octav Băncilă” din Iaşi şi directorul artistic al Filarmonicii Oltenia din Craiova, solistul contertist Mihai Ungureanu, la secţiunea instrumente de coarde juriul este format din prof.univ.dr. Gabriel Croitoru de la Universitatea de Muzică din Bucureşti, prof.univ.dr. Marius Suărăşan de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”- membru al Cvartetului Transilvan al Filarmonicii de Stat “Transilvania” şi lector univ.dr. Daniel Dragomirescu de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, în timp ce din juriul secţiunii instrumente de suflat  fac parte conf.univ.dr. Florin Ionoaia, prof.univ.dr. Doru Albu şi conf.univ.dr. Petrea Gîscă, toţi de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, precum şi profesor Ioan Greluş de la Filarmonica Braşov.

El a mai spus că opt din cei 10 membri ai juriului vor susţine un recital extraordinar în cursul serii de vineri.

Lira de aur

La rândul său, inspectorul şcolar pentru arte, Loredana Ceică, a declarat că întreaga echipă de organizare doreşte creşterea notorietăţii acestui concurs apreciind munca tuturor celor care s-au implicat pentru o bună desfăşurare a acestui eveniment din Suceava.


Intră acum și în grupul de