Sesiune științifică la USV pentru marcarea celor 75 de ani de la ultimatumul sovietic privind Basarabia şi nordul Bucovinei


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava va avea loc sâmbătă, 27 iunie, de la ora 11.00, în Aula din corpul E, o sesiune științifică pentru marcarea celor 75 de ani de la ultimatumul sovietic privind Basarabia şi nordul Bucovinei.

Afis_A3_conferinta_ultimatum_2015

În deschidere vor lua cuvântul rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, dar și Directorul Colegiului Naţional de Apărare, Gl. mr. (rz) prof. univ. dr. Mihail Vasile Ozunu.

De asemenea, vor avea comunicări în plen Gheorghe Onişoru (Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava) – România în iunie 1940. Faliment politic intern şi izolare internaţionalăMihai Ţurcanu (Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei) – Contextul internaţional al cedării Basarabiei şi Bucovinei; Ştefan Purici (Institutul Bucovina al Academiei Române) – Anexarea părţii de nord a Bucovinei şi Ţinutului Herţa de către URSS și Ion Giurcă (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București)Acţiunea militară a României în contextul cedării Basarabiei şi părţii de nord a Bucovinei în anul 1940.

În programul evenimentului este inclusă și proiecția filmului documentar „Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941” de Lucia Hossu-Longin.

Într-un extras din Nota ultimativă transmisă la 26 iunie 1940, la ora 22.00, de V. M. Molotov, Comisarul Poporului pentru Afaceri Externe al U.R.S.S., ministrului român la Moscova, Gheorghe Davidescu, se arată următoarea situație:

„În anul 1918 România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană (…). Acum când slăbiciunea militară a U.R.S.S. e de domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, U.R.S.S. consideră necesar și oportun ca în interesele restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice (…).

Guvernul U.R.S.S propune Guvernului Regal al României :

  1. Să înapoieze cu orice preț Uniunii Sovietice Basarabia;
  2. Să transmită Uniunii Sovietice partea de Nord a Bucovinei, cu frontierele potrivit cu harta alăturată.”

 


Intră acum și în grupul de