Peste 40 de artiști din cadrul a șapte asociații culturale vor participa la Festivalul interetnic „Cultură în Parc”


Intră acum și în grupul de

În perioada 26-30 august, în Parcul Universității din municipiul Suceava, va avea loc Festivalul interetnic „Cultură în Parc”. Evenimentul se află la prima ediție și se va bucura de participarea a peste 40 de artiști din cadrul a șapte asociații culturale. Lista participanților rămâne deschisă și oricine se poate înscrie să susțină recitaluri de muzică.

cultura in parc

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi, la Centrul de Incluziune Socială Suceava, managerul de proiect al festivalului interetnic „Cultura în Parc”, Nicoleta Loghin, a explicat că evenimentul va reuni romi, ucraineni, polonezi, germani, ruși-lipoveni, armeni, dar și români.

Activitățile din Parcul Universității, din zona fântânii arteziene, ce sunt cuprinse în proiectul „Cultura în Parc” vor începe de la ora 18.00.

„S-a optat pentru această locație datorită grupului țintă și a traficului intens de persoane ce tranzitează parcul, reușind astfel să atingem unul din cele mai importante obiective ale proiectului și anume conștientizarea publicului larg asupra diversității culturale din zona Bucovinei”, a declarat Nicoleta Loghin.

nicoleta loghin

Ea a menționat că la eveniment vor lua parte artiști din cadrul mai multor asociații, respectiv Asociația Obcinele – Poiana Micului, Partida Romilor Pro Europa Suceava, Casa de Cultură a Studenților Suceava, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – filiala Fălticeni, Asociația Culturală Kolomeika –Siret, Uniunea Armenilor din România- filiala Iași și Forumul Democrat al Germanilor din România.

Nicoleta Loghin a mai prezentat faptul că festivalul va debuta cu o expoziție de arte vizuale și proiecții ale unor scurt-metraje reprezentative pentru etniile participante la proiect, după care, în cea de-a doua seară vor fi prezentate rețete și produse din tradițiile culinare specifice etniilor.

„Fiecare etnie va pregăti produse tradiționale ce vor fi degustate în parc de către publicul larg”, a menționat Nicoleta Loghin.

Ea a punctat faptul că în cea de-a treia seară de festival se va pune accentul pe muzica minorităților, respectiv pe intrumente muzicale, urmând ca în cea de-a patra seară dansurile tradiționale să-i încânte pe suceveni.

În ultima seară a festivalului vor fi prezenți artiști consacrați ai fiecărei culturi.

Mai mult decât atât, după cum a precizat principalul organizator, în fiecare seară, la finalul evenimentelor, sucevenii sunt invitați să rămână la adunările ad-hoc.

„În fiecare seară a festivalului, după terminarea programului, intenționăm să avem adunări ad-hoc cu tineri care vor să cânte”, a spus Loghin.

Pentru a intra în atmosfera de sărbătoare, organizatorii au confecționat diverse obiecte, unele din materiale reciclabile, cu care speră să surprindă publicul.

Proiectul „Cultură în Parc” este finanțat de către EEA Grants – Programul Promovarea Diversității în Cultură și Artă în cadrul patrimoniului cultural european, Ministerul Culturii și Unitatea de Management a Proiectului.

Programul festivalului „Cultura în Parc” este următorul:

26.08- expoziție arte vizuale (pictură, sculptură, fotografie, face painting, scurtmetraje)

27.08 – degustări culinare (produse specifice etniilor participante la festival)

28.08 – dansuri tradiționale și costume populare

29.08 – muzică tradițională

30.08 – invitați speciali: Mike Godoroja&Blue Spirit, Canaf, Caius Hera (lauta), Cosmin Balean (duduk si vioara), Tatiana Podoleac (harpa), Marian Hadenko (Ucraina), Lazar Constantin (lauta).

 


Intră acum și în grupul de