La USV a avut loc masa rotundă „10 ani de CADISS”


Intră acum și în grupul de

În Sala de Lectură a Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a avut loc vineri, 4 decembrie, Masa rotundă „10 ani de CADISS” (Centrul de Analiza Discursului din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării din USV).

masa rotunda usv

În cadrul evenimentului, organizat de prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu și prof.univ.dr. Rodica Nagy, au fost lansate două volume, „Dicționar de analiză a discursului” (coordonator prof.univ.dr. Rodica Nagy) și ultimul număr al Revistei ANADISS.

Centrul de Analiza Discursului (CADISS) din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a împlinit anul acesta zece ani de activitate, fiind înființat în anul 2005 de prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, împreună cu regretatul profesor Vasile Dospinescu, reputat lingvist, semiotician și didactician și profesorul-semiotician I.C. Corjan.

Sanda Maria Ardeleanu

Prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu a ținut să explice că de-a lungul timpului, proiectului i s-au alăturat masteranzi, doctoranzi și cadre universitare, între care și Ioana-Crina Coroi, Cristina Stanciu, Nicoleta Moroșan, Evelina Graur sau Corina Iftimia.

„Centrul de Cercetare Analiza discursului și-a propus, încă de la înființare, să adune „forțe” ale societății, alături de cercetători din universități, lingviști în marea lor majoritate, în obiectivul generos de a contribui la dezvoltarea unei discipline relativ tânără dar foarte dinamică, cu valențe pluri-, inter- și transdisciplinare, și anume Analiza discursului (AD). Și pentru că aveam nevoie și de o „tribună” de difuzare a rezultatelor cercetărilor noastre, s-a înființat revista de Analiza Discursului ANADISS, susținută financiar de universitate și publicată de Editura Universității Suceava, al cărui prim număr a apărut în 2006”, a declarat prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

Universitarul sucevean a mai arătat că temele de cercetare ale Centrului au fost dedicate discursului și orientării lingvistice, iar activitățile s-au concretizat în manifestări științifice și colocvii.

masa rotunda (1)

„Activitatea Centrului nu a însemnat doar dezbateri, mese rotunde, întâlniri cu specialiștii, apariția Revistei ANADISS. Aici s-au dezvoltat și colocviile noastre, manifestările științifice printre care cunoscuta manifestare a universității noastre, <<Colocviul Internațional de Științele Limbajului Eugeniu Coșeriu>>. Centrul de cercetare este deschis către lume, către realitățile cercetării în acest domeniu”, a mai spus prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

De asemenea, Ardeleanu a menționat faptul că se dorește ca activitatea Centrului să fie recunoscută, iar membrii să beneficieze de notoritate datorită muncii lor.

masa rotunda (2)

„Zece ani de CADISS este un moment de foarte mare bucurie pentru noi toți. Este un moment de foarte mare bucurie pentru noi, profesorii, care au putut să-și lanseze, în sensul cel mai bun al cuvântului, discipolii, pe piața științifică internațională, grație Revistei ANADISS”, a mai declarat prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu. (M.T.)

 

 


Intră acum și în grupul de