Eminescologul Nicolae Georgescu a câştigat Premiul de Excelenţă al Festivalului Literar “Mihai Eminescu”


Intră acum și în grupul de

Eminescologul Nicolae Georgescu a câştigat Premiul de Excelenţă “Mihai Eminescu”, iar Virginia Blaga a câştigat Premiul Special “Mihai Eminescu” pentru cele mai bune cărţi de exegeză eminesciană la cea de a XXV ediţie a Festivalului Literar “Mihai Eminescu”, desfăşurat în perioada 13-14 ianuarie, la Suceava, Gura Humorului, Călineşti Cuparencu şi Putna.

 

Festivitatea de decernare a premiilor Festivalului Literar “Mihai Eminescu” s-a desfăşurat, joi, la Mănăstirea Putna, evenimentul fiind precedat de depunerea de coroane omagiale la bustul poetului Mihai Eminescu, situat în curtea mănăstirii, din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Suceava, ai Centrului Cultural Bucovina şi ai Societăţii Scriitorilor Bucovineni.

stefan munte putna

La festivitate au participat stareţul Mănăstirii Putna, Mechisedec Velnic, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, Mihai Grozavu şi Doru Sârghie, ai Centrului Cultural Bucovina- Victor T.Rusu şi Mihai Pânzaru, precum şi invitaţii ediţiei din acest an.

Preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Carmen Veronica Steiciuc, coordonator al acestui festival literar, a declarat că la ediţia din acest an au intrat în competiţie şapte cărţi de exegeză eminesciană, iar juriul festivalului a decis acordarea Premiului de Excelenţă “Mihai Eminescu” unuia dintre cei mai mari eminescologi, Nicolae Georgescu, pentru volumul “Din misterele literaturii române.Ediţia Princeps Eminescu”, iar Premiul Special „Mihai Eminescu” a fost acordat Virginiei Blaga pentru cartea “Intratextualitatea în opera lui Mihai Eminescu”.

Steiciuc a spus că Premiul de Excelenţă “Mihai Eminescu”, în valoare de 1000 de lei a fost acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, iar Premiul Special “Mihai Eminescu”, a fost acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni cu sprijinul Mănăstirii Voroneţ.

Participanţii la festivitatea de premiere au ţinut un moment de reculegere la mormântul criticului şi istoricului literar Zoe Dumitrescu Buşulenga, ce s-a călugărit spre sfârşitul vieţii sub numele de maica Benedicta, mormânt aflat în cimitirul Mănăstirii Putna, evocând, totodată, personalitatea unuia dintre cei mai mari eminescologi ai României.

Tot în cursul dimineţii de vineri, la statuia poetului Mihai Eminescu de lângă Biserica Sf. Nicolae din Suceava,iar apoi la cea din localitatea Călineşti Cuparencu au fost depuse coroane omagiale de flori.(Liliana Bujdei)

 

 

 


Intră acum și în grupul de