FOTO ”Sărbătoarea roadelor” a fost celebrată, sâmbătă, la Solonețu Nou


Intră acum și în grupul de

La Solonețu Nou a fost celebrată, sâmbătă, 10 septembrie a.c., ”Sărbătoarea roadelor” sau Dożynki .

sarbatoarea-roadelor-solonetu-nou-2016-4

Manifestarea, care a avut loc în cadrul ”Zilelor Cuturii Polone”, a debutat  la ora 11.00, cu Sfânta Liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri, celebrată de preoți din decantatul din Bucovina. A urmat prezentarea standurilor cu roade, la care au participat toate filialele Uniunii Polonezilor din România, dar și comunitatea ucraineană din Cacica, reprezentanți ai localității Pârtești de Sus și reprezentanți ai orașului Zakopane (Polonia).

În cadrul celei de-a XI-a ediții a evenimentului de la Solonețu Nou au susținut spectacole ansamblurile  „Mała Pojana” din Poiana Micului, „Sołonczanka” din Solonețu Nou și Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka.

La manifestare au participat Marcin Wilczek – ambasador al Republicii Polone în București, Marek Wierzba – vicepreședintele Comisie de colaborare cu polonezii din Diaspora din cadrul Voievodatului Malopolska, Maria Siuda – vicepreședintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională, Promovare și Colaborare Internațională din cadrul Micului Seim al voievodatului Silezia, și Maria Kurowska – vicemareșalul Voievodatului Padcarpackie. Acestora li s-au alăturat trei consilieri din orașul Zakopane: Jan Gluc, Stanisław Majerczyk, Jerzy Jędrysiak.

sarbatoarea-roadelor-solonetu-nou-2016-1

Din partea autoritățile locale a participat, Viorel Seredenciuc – vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, primarul comunei Cacica, Petru Todosi, și viceprimarul comunei Cacica,  Sava Nicolaie.

Uniunea Polonezilor din România organizează, începând cu anul 2006, „Sărbătoarea Roadelor” la nivel național, în cadrul „Zilelor Culturii Polone”, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

Dożynki este o  sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva, era sărbătorită în prima zi de toamnă.

În prezent, în Polonia, Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actualmente, este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă.


Intră acum și în grupul de