Expoziţia “Aurul şi argintul antic al României”, ce cuprinde 1065 de piese, va fi deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

Expoziţia “Aurul şi argintul antic al României”, ce cuprinde 1065 de exponate, printre care şi patru piese din Tezaurul de la Pietroasa sau coiful de la Coţofeneşti, dar şi monede, vase din argint sau bijuterii, va fi deschisă la Muzeul de Istorie Suceava în data de 16 noiembrie şi va putea fi vizitată până pe 29 ianuarie 2017.

afis-aur-si-argint

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că “Aurul şi argintul antic al României”  este cea mai importantă expoziţie care a ajuns la Suceava până în prezent.

El a arătat că expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti în colaborare cu alte 33 de muzee din ţară, între care şi Muzeul Bucovinei şi are 1065 de exponate, aceste piese încadrându-se cronologic între mileniul 5 î.Hr. şi secolul VII d.Hr.

Ursu a spus că Muzeul Bucovinei participă la această expoziţie cu 10 piese din metal preţios.

“Expoziţia s-a deschis pentru prima dată la Bucureşti şi noi am ales că fim cel de al XII-lea muzeu unde ea se deschide publicului vizitator. Am ales acest lucru din două motive: pe de o parte muizeul nostru era în restaurare, pe de altă parte expoziţia a căpătat consistenţă de la muzeu, la muzeu”, a subliniat Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a mai spus că vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 16 noiembrie, la ora 11,00, iar la deschidere va participa şi directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander- Târnoveanu.

Ursu a precizat că piesele au ajuns deja la Suceava şi vor fi expuse în Sala de Pedagogie Muzeală şi în Sala de conferinţe, deoarece, fiind o expoziţie mare,  au fost necesari 300 de metri patrați de spațiu pus la dispoziție.

El a spus că vitrinele unde vor fi expuse piesele au fost asigurate de Muzeul Naţional de Istorie a României.

“Este vorba de securitate maximă, în consecinţă, noi am făcut tot ce a fost nevoie, în conformitate cu prevederile legale”, a arătat Ursu adăugând că asigurarea pieselor a fost făcută de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Ursu a mai spus că expoziţia va fi însoţită şi de un catalog realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României în care sunt prezentate locurile unde au fost descoperite piesele, cu descrierea şi datarea acestora.

(Liliana Bujdei) flyer-aur


Intră acum și în grupul de