Experiențe trăite de o tânără din Fălticeni în America Latină. Ea a călătorit cu rucsacul în spate, prin Argentina, Chile, Uruguay, Peru, Ecuador, Bolivia, Columbia şi Brazilia


Intră acum și în grupul de

Fălticeneanca Paula Veselovschi a prezentat, duminică, la Librăria Cărtureşti din Suceava, impresiile de călătorie şi a împărtăşit publicului experienţa sa trăită în Amazonia peruană, vorbind despre oamenii pe care i-a întâlnit, despre tradiţiile, obiceiurile şi istoria acelor locuri, prezentare ilustrată şi cu imagini inedite.

 

Paula Veselovschi a declarat pentru NewsBucovina că s-a născut la Suceava, dar a copilărit la Fălticeni, oraş în care a urmat şi cursurile liceale la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, apoi studiile universitare le-a efectuat în domeniul managementului, la Universitatea din Cluj-Napoca.

Ea a spus că după absolvirea studiilor universitare a lucrat pentru puţin timp în domeniul auditului financiar în Bucureşti, apoi în Luxembourg, iar în anul 2012 a decis să intre “ în clasicul an sabatic” şi a ales ca destinaţie de călătorie America de Sud.

Ajunsă pe continentul sud-american, cu rucsacul în spate, Paula a călătorit singură, traversând în 9 luni de zile Argentina, Chile, Uruguay, Peru, Ecuador, Bolivia, Columbia şi Brazilia.

“A fost o călătorie lungă, de nouă luni de zile. Pe vremea aceea, în 2012, scriam pe un blog care se numea viajoa.ro, şi mi-am documentat călătoria acolo”, a spus Paula Veselovschi adăugând că după experienţa trăită pe continentul sud- american a dorit să se întoarcă acolo şi a găsit un loc de muncă în Chile.

Întrebată care au fost motivele pentru care a ales să călătorească în acea parte a lumii, Paula Veselovschi a spus că îi place foarte mult literatura sud-americană, unul dintre scriitorii preferaţi fiind Gabriel Garcia Marquez, iar înainte de a porni în aventura sud-americană, a studiat limba spaniolă, care a ajutat-o foarte mult în periplul său.

“Am călătorit singură, cu rucsacul în spate, mai mult cu autobuzul.În general, am urma ruta turistică, dar şi alte rute neturistice. Am şi locuit în Chile, în Argentina, iar acum locuiesc în Columbia”, a explicat tânăra suceveancă subliniind că preferă tipul de călătorie independentă, low-cost.

Ea a povestit că, de-a lungul timpului, înainte de călătoria din America de Sud, a vizitat peste 20 de ţări europene, dar şi alte ţări precum Thailanda, Egipt, Iordania, Armenia şi Georgia.

Declarându-se “pur şi simplu îndrăgostită” de America de Sud, Paula Veselovschi, care şi-a deschis, recent, blogul latinamericando.ro, a mărturisit că a simţit nevoia de a scrie despre “istoriile mai puţin cunoscute” şi inedite din această parte a lumii, oferind, în acelaşi timp, şi sfaturi practice celor care doresc să viziteze continentul sud-american.

Fiind întrebată dacă nu a avut temeri înainte de a porni în călătoria de pe continentul sud-american, Paula Veselovschi a spus că, uneori, “îţi este teamă de necunoscut”, dar ideea este să o depăşeşti şi să mergi mai departe.

Ea a arătat că în ultimii doi ani a locuit în Columbia unde, în cadrul unui program al guvernului columbian, a predat limba engleză.

Tânăra a relatat că una dintre întâmplările care a marcat-o foarte mult a fost întâlnirea în Columbia cu Luis Humberto Soriano, un profesor de ţară, care de 20 de ani şi-a asumat misiunea de a duce cărţi unor copii şi adulţi dintr-o localitate izolată, unde nu se poate ajunge decât cu un măgăruş, deoarece drumul este aproape impracticabil şi inaccesibil pentru alte mijloace de transport.

Ea a povestit că a fost impresionată de tenacitatea profesorului care, deşi a suferit un accident în timpul unei deplasări cu măgăruşul încărcat cu cărţi, în urma căruia i-a fost amputat un picior, şi-a continuat nobila misiune după ce i-a fost montată o proteză.

 “Şi cu ajutorul fundaţiei pe care a înfiinţat-o, domnul Soriano face foarte multe lucruri deosebite”, a menţionat tânăra.

Paula Veselovschi le recomandă amatorilor de călătorii în acea zonă a mapamondului să discute cu oamenii şi să încerce să-i cunoască, să nu meargă cu idei preconcepute, să fie deschişi la nou, arătând că un atu important este cunoaşterea limbii spaniole.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de