Proiectul Bucovina Brunch continuă la Putna cu ateliere practice pentru reabilitarea și mutarea unei case tradiționale


Intră acum și în grupul de

La Putna va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, cea de-a doua ediție a proiectului Bucovina Brunch ce combină experienţa culturală cu cea gastronomică.

Sub genericul „Putna: țara autentică”, se vor organiza trei ateliere ce vor avea în centru tehnici de reabilitare și mutare a caselor tradiționale, inventarierea de mic mobilier și instrumentar casnic.

Potrivit organizatorilor, Asociația iaBucovina și Salvează Satul Bucovinean, pentru ediția a doua a proiectului Bucovina Brunch participanții vor „pune umărul” pentru a ajuta la demontarea unei case vechi tradiționale din Putna ce a aparținut unei învățătoare, precum și pentru curățarea, tratarea și depozitarea  bârnelor, anul viitor urmând a fi reașezate în forma inițială.

Totodată, în primăvara anului viitor casa va fi transformată în muzeu, aceasta fiind descoperită în urma unei campanii la care au luat parte studenții de la specializarea „Economia comertului, turismului și serviciilor”, din cadrul facultății de Științe Economice și Administrație Publică, de la USV.

„În 2011 (primul an în care studenții ECTS au căutat case vechi în satele Bucovinei) a fost găsită casa familiei Ainițoaie. Locuită la acea vreme de doamna Veronica, casa fusese afectată de inundații, însă își păstrase frumusețea, fiind casa care a fost votată la vernisajul studenților din acel an. Este posibil ca și povestea acesteia să fi impresionat: doamna Veronica (fostă învățătoare) avea un perete tapetat cu fotografii ale oamenilor „importanți” din Putna și le-a spus studenților povestea fiecăruia. Aceștia au povestit entuziaști că doamna Veronica a ieșit alergând după ei, pentru că uitase să le arate cheia de la minunata ei ușă cu ținte. Le-a mărturisit că după moartea ei nu ar vrea ca locuința să fie dărâmată, ar prefera să o doneze unui muzeu sau chiar să o transforme în muzeu. Donațiile strânse de studenți în anii următori (2011, 2012) de circa 1000 lei au fost trimise rudelor doamnei Veronica, pentru a face mici lucrări care să împiedice deteriorarea casei. Ne bucurăm că o promisiune veche se materializează, cu sprijinul Danielei și al lui Pascal Garnier de la Țara Autentică: casa va fi reabilitată și restaurată. Visul doamnei Veronica se transformă în realitate, chiar dacă ea nu mai e, ca să ne vadă”, au anunțat organizatorii evenimentului.

Proiectul Bucovina Brunch presupune o serie de evenimente de socializare în locurile ascunse ale Bucovinei, ce combină experienţa culturală cu cea gastronomică.

Prima ediție a proiectului a avut loc în luna iulie, la Cacica, unde clădirile vechi ale administrației Salinei, dar și monumentele funerare din cimitirul vechi al localității au fost inventariate și documentate.

Mai multe detalii cu privire la acest eveniment pot fi obținute accesând pagina www.facebook.com/BucovinaBrunch.

FOTO: Salvează Satul Bucovinean


Intră acum și în grupul de