Primul festival național de pian la patru mâini se va desfășura la Rădăuți. KLAVIER ART DUO FESTIVAL va fi organizat în perioada 28 noiembrie-1 decembrie 2017


Intră acum și în grupul de

Primul festival național de pian la patru mâini se va desfășura la Rădăuți în perioada 28 noiembrie-1 decembrie, iar de Ziua Națională a României va fi organizat un concert extraordinar.

Ideea organizării acestui festival național de pian la două mâini aparține pianiștilor Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu care derulează de mai mulți ani un program cultural în Rădăuți.

Programul Festivalului:

 

Marți, 28 noiembrie 2017, Ora 19:00, CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “CLASIC & JAZZ”,  Soliști: Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU

 

Program: Johannes BRAHMS – 16 Valsuri op. 39

Serge BORTKIEWICZ – Dansuri și Melodii Ruse

Maurice RAVEL – Bolero

Ira&George GERSHWIN – I Got Rhythm

 

Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU cântă împreună din anul 2005. Activitatea concertistică a duo-ului pianistic cuprinde participări în 25 de festivaluri naționale și internaționale, peste 300 de recitaluri în țară (80 de localități) şi în străinătate (Austria, Germania, Italia, Republica Moldova, Ucraina).

Alături de cele 10 turnee de promovare a muzicii clasice, duo-ul pianistic a avut onoarea de a susține primele concerte de pian din istoria localităților Avrig, Bălan, Ciocănești, Ditrău, Făgăraș, Găești, Hațeg, Lehliu-Gară, Petrila, Praid și Târnăveni.

Un concert aparte, în premieră, a avut loc în Fortul 13 Jilava cu ocazia Congresului Inter-Asso 2014.

Activității concertistice a duo-ului pianistic i se adaugă numeroase premii naționale și internaționale obținute la concursurile de profil, prezențe în juriile concursurilor naționale și internaționale de specialitate, precum și masterclass-uri susținute ca profesori invitați. Corina RĂDUCANU şi Eugen DUMITRESCU sunt absolvenţi ai Liceului de Muzică “George Enescu” și ai Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de pian a prof.univ.dr. Vlad DIMULESCU și muzică de cameră a conf. univ. dr. Manuela GIOSA și conf. univ. dr. Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU, unde și-au completat și încheiat studiile (licență, master, doctorat, post-doctorat).

Cei doi pianiști sunt fondatorii Asociației Klavier ART și inițiatorii mai multor programe culturale ce au loc anual în diferite orașe și regiuni ale țării (Făgăraș, Gheorgheni, Petroșani, Rădăuți, Reghin, Reșița, Sibiu, Zărnești și Munții Retezat).

 

Miercuri, 29 noiembrie 2017, Ora 19:00, CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “În pași de dans”

Soliști: Adriana DOGARIU & Sorin DOGARIU

Program: Samuel BARBER – Souvenirs – Suită de Balet op.28

Johannes BRAHMS – Liebeslieder op.52 și Neue Liebeslieder op.65 (selecțiuni)

Antonin DVOŘÁK – Două Dansuri Slave op.46

Claude DEBUSSY – Două Epitafuri Antice

György KURTÁG – Jocuri

 

Adriana DOGARIU și Sorin DOGARIU, conferențiari universitari la catedra de pian a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, au debutat ca duo pianistic în anul 1998, când au interpretat, alături de orchestra Filarmonicii de Stat Arad, “Concertul pentru pian și orchestră în Mib Major KV 365” de Wolfgang Amadeus MOZART.

De atunci, literatura muzicală pentru pian la patru mâini și două piane le-a oferit o perspectivă în care au susținut o bogată activitate concertistică.

Repertoriul abordat este variat și cuprinde creații din baroc până în contemporaneitate, în care lucrările compozitorilor români ocupă un loc important. Interesul deosebit pentru prezentarea muzicii contemporane românești s-a concretizat printr-un număr mare de prime audiții. Sunt invitați să susțină recitaluri și concerte în stagiunile filarmonicilor din țară și în cadrul unor festivaluri de prestigiu.

Astfel, au evoluat în Festivalul Timișoara Muzicală, Intrada, Festivalul Muzicii de Cameră (Timișoara), Festivalul Muzicii Vieneze, Iubiți Muzica Românească, Zilele Muzicii Contemporane (Arad), Festivalul „Aurel Stroe” (București), Festivalul „Traian Grozăvescu” (Lugoj), Sărbătoarea Sfinxului (Bușteni) și de asemenea în străinătate, în Italia, la Festivalul Muzicii pentru Pian – Regalbuto, Sicilia și Austria, Zilele Mozart – Dornbirn.

Duo-ul a înregistrat două CD-uri (editate în 2012 și 2014) cu muzică de Serghei RACHMANINOV, Witold LUTOSŁAWSKI și Samuel BARBER.

Cei doi pianiști au inițiat și coordonat proiectul internațional Panoramic XX în cadrul căruia, între anii 2010 și 2014, au organizat concerte, recitaluri și clase de măiestrie. Adriana DOGARIU și-a desăvârşit formarea muzicală la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, apoi la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, la clasa profesorilor Dana BORȘAN și Dragoş MIHĂILESCU.

A urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu Gabriel AMIRAȘ, Andrei GAVRILOV, Dmitri BASHKIROV, Arkady SEVIDOV și Jean-François ANTONIOLI. În 2005 și 2006 Adriana DOGARIU a fost invitată să îndrume o clasă de interpretare pianistică în Studioul AHN din Jejudo Island – Coreea de Sud. A susţinut numeroase concerte și recitaluri în Austria, Germania, Italia şi în ţară.

 

Sorin DOGARIU este absolvent al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel AMIRAȘ.

S-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională Incontro col Maestro din Imola – Italia, unde a frecventat clasa marelui pianist Lazar BERMAN.

Este invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian. A susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

 

Joi, 30 noiembrie 2017, Ora 19:00, CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “File de poveste”

Soliști: Fausta DIMULESCU & Vlad DIMULESCU

Program: Franz SCHUBERT – Fantezia în fa minor D.940

Wolfgang Amadeus MOZART- Sonata KW 381

Claude DEBUSSY – Mica Suită.

 

 Duo-ul pianistic Fausta DIMULESCU & Vlad DIMULESCU a susținut concerte în Festivalul Internațional George Enescu” (2015), pe scena Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare (2012), la Muzeul Național Cotroceni București și la Baia Mare.

 

Vlad DIMULESCU s-a născut la Braşov în anul 1962. A început studiul pianului la Liceul de Muzică din Braşov. Și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Constantin IONESCU-VOVU.

În anul 1990 a devenit asistent universitar la Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania Braşov, iar din anul 1993 asistent la catedra de Pian Principal a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti.

În prezent, Vlad Dimulescu este profesor universitar doctor la aceeaşi catedră, precum şi şeful acesteia și directorul Departamentului de Instrumente cu claviatură și Muzică de cameră.

În anul 2000 a obţinut titlul de Doctor în Artă cu teza “Repere de belcanto în pianistica chopiniană”.

La vârsta de 14 ani a început cariera de pianist, fiind solist al orchestrei simfonice din Braşov, sub bagheta dirijorului Ilarion IONESCU-GALAȚI.

A urmat o susţinută activitate artistică în majoritatea centrelor muzicale ale ţării: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Sibiu, Timişoara, Arad, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare, Bacău, Botoşani, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Constanţa.

A colaborat cu dirijorii: Cristian MANDEAL, Horia ANDREESCU, Emil SIMON, Iosif CONTA, Mircea CRISTESCU, Emanuel ELENESCU, Ilarion IONESCU-GALAȚI, Ludovic BACS, Petre SBÂRCEA, Ovidiu BĂLAN, Remus GEORGESCU, Corneliu DUMBRĂVEANU, Gheorghe COSTIN, Valentin DONI, Richard OSCHANITZKY, Modest CICHIRDAN, Szalman LORANT, Cristian NEAGU, Camil MARINESCU, Florin TOTAN, Cristian BRÂNCUȘI, Dorin FRANDEȘ,  precum şi cu dirijori străini: Eduard SEROV, Peter FANGER, Jing WANG, Daisuke SOGA, Bruno MARTINOTTI, Gudmundur EMILSSON, Tateo NAKAJIMA, Juan Jose OLIVES, Enzo FERRARIS, Massimiliano CALDO, Roberto SALVALAIO, Vitorior PARISI, Gheorghi DIMITROV, Ivan ILIEV, Rachel WARD.

A susţinut numeroase recitaluri de Muzică de cameră în săli de concert importante din ţară: Ateneul Român, Sala „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române, Sala Mică a Palatului (Bucureşti), precum şi în Braşov, Sibiu, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Bacău, Oradea, Satu-Mare și Craiova.

Este laureat al concursurilor naţionale şi internaţionale: „George Enescu” Bucureşti (1991), „Vina del Mar” (Chile, 1992), „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca (1985), Premiul A.T.M. şi al Criticii muzicale (1985), Salerno (Italia, 1983).

A participat la festivalurile internaţionale Interforum Budapesta (1987), Dinu Lipatti (Sinaia, 1993 şi Bucureşti, 1995), Festivalul de Muzică de Cameră Braşov (1979, 1980, 1990, 1992), Festivalul George Enescu (2013, 2015), Festivalul de Muzică de cameră Reykjavik (Islanda) – Serile Lipatti-(2015), Festivalul de la Besançon (Franța – 2017).

A avut turnee de recitaluri şi concerte în  Polonia (1998), Italia (2001), Spania (2003), Portugalia (2003, 2006, 2009 și 2013), Grecia (2003), Bulgaria (2004, 2005, 2006, 2007), Islanda (2015), Franța (2017).

A susţinut Master-classes în Polonia, Portugalia, Grecia, Spania, Bulgaria și Islanda.

A fost membru în juriile concursurilor internaţionale: Pro Piano, Victor Giuleanu, Gradus ad Parnassum, Lyons Club (București), Carl Filtsch Sibiu, Seiler Sofia, ENKOR (USA), Piano Artis (Iași), Lira de aur (Suceava), Mozart (Târgoviște).

A editat 2 CD-uri: “Enescu”, „Chopin şi Brahms” și „Chopin recital Vlad Dimulescu”.

A publicat cartea „Belcanto în pianistica chopiniană”.

 

Născută la Baia Mare, pianista Fausta DIMULESCU şi-a început studiul pianului la Liceul de Muzică din localitate, la clasa de pian a prof. Ernestina ADAM-PAPADOPOL. A urmat apoi cursurile Liceului de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa de pian a prof. Walter METZGER POPOVICI.

A absolvit Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de pian a prof. univ. dr. Ninuca OȘANU-POP şi la clasa de Muzică de cameră a prof. univ. dr. Ferdinand WEISS.

În anul 1998 obţine titlul ştiinţific de Doctor în Stilistică muzicală cu Teza „Preludiul de la Bach la Debussy: reper de scriitură pianistică în muzica europeană”, avându-l conducător ştiinţific pe prof. univ. dr. Valentin TIMARU.

În anul 2005 absolvă cursuri academice postuniversitare la Şcoala Naţională de Studii Politice și Administrative – Relaţii Internaţionale din București, cu disertaţia “Identitate culturală europeană: deziderat sau realitate?”.

Este lector univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, Departamentul Instrumente de Orchestră, disciplina Acompaniament.

A susţinut concerte și recitaluri la: Filarmonica George Enescu București, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare, Filarmonica Râmnicu Vâlcea, Muzeul Cotroceni, UNMB, Institutul Cultural Român din Berlin (Germania, 2002), la Barcelos (Portugalia, 2005) și la Colegiul „Noua Europă”, concert organizat de Ambasada Portugaliei cu prilejul Zilei Naţionale.

A susținut concerte în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (2013 și 2015), alături de muzicienii Vlad DIMULESCU, Georgeta STOLERIU, Corina BOLOLOI și Leona VARVARICHI.

Activitatea de cercetare ştiinţifică se remarcă prin participarea la Festivalul şi Simpozionul Internaţional „Dinu Lipatti” (1996), cu lucrarea Fantezia pentru pian Op. 8 – o pagină inedită din creaţia lui Dinu Lipatti (publicată în 1996 în volumul „Dinu Lipatti contemporanul nostru”, volum editat sub patronajul UNESCO) și la a cincea Sesiune Stiinţifică şi Artistică de Muzică Veche organizată de UNMB şi Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” (1999).

De asemenea, participă la sesiunile interjudeţene organizate de Inspectoratul Şcolar Maramureş şi Liceul de Artă din Baia Mare cu lucrările „Conştiinţa muzicală rostită prin preludiul bachian „für Klavier”” (2006) și „Eseu pentru şapte sunete” (2007) și la SEMINARIO TRANSVERSAL (Workshop) de la Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo cu tema „Genul şi forma în muzică” (2009).

„Identitate pianistică prin Preludiul de la Bach la Debussy” este conferința prezentată de Fausta DIMULESCU la Academia de Música de Paços de Brandão şi la Clube Literário do Porto.

Este autoare a volumului „Preludiul de la Bach la Debussy: reper de scriitură pianistică în muzica Europeană” (Editura Risoprint Cluj-Napoca, 2008) și coautoare, împreună cu prof. Aurel UNGUREANU, la volumul „444 de Solfegii tematice” (Editura Risoprint Cluj-Napoca, 2007).

Are un CD promoţional de muzică spaniolă și portugheză cu tenorul portughez Mário ANACLETO (2006).

 

Vineri, 1 decembrie 2017, Ora 19:00, CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte, “Concert extraordinar de Ziua Națională a României”

Soliști: Adriana DOGARIU & Sorin DOGARIU Fausta DIMULESCU & Vlad DIMULESCU Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU

 

În program sunt incluse lucrări de  George ENESCU, Dinu LIPATTI, Ciprian PORUMBESCU, Constantin SILVESTRI, Leon KLEPPER, Alexandru PAȘCANU, Liviu DANDARA, Nicolae BRÂNDUȘ, Felicia DONCEANU și Sabin PAUTZA.

Director KLAVIER ART DUO FESTIVAL: Ovidiu FOCA, Director artistic KLAVIER ART DUO FESTIVAL: Eugen DUMITRESCU


Intră acum și în grupul de