Alexander Hausvater şi-a lansat cartea „Ce dacă”, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava


Intră acum și în grupul de

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a găzduit joi după-amiază, în spațiul expozițional al instituției, lansarea volumului „Ce dacă” al cunoscutului regizor Alexander Hausvater, cu ilustrații de Dan Lăcătuș.

În deschiderea evenimentului, directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a precizat că regizorul Alexander Hausvater este și un povestitor înnăscut, iar volumul său face o incursiune prin anii copilăriei, dar și prin cei ai adolescenței, petrecuți în Suceava, București și Israel.

„Domnul Alexander Hausvater încearcă să compună, să descompună sau să recompună imaginea paradisiacă a copilăriei, în narațiuni pline de farmec și candoare. Este foarte interesant faptul că niciuna dintre povestiri nu are nici început și nici sfârșit pentru că, practic, fiecare povestire se continuă în mintea fiecăruia dintre noi, cei care citim cartea. Fiecare text este atât de puternic, încât rămân amprente multă vreme în sufletul nostru, amprente frumoase, uneori dureroase, dar care întotdeaua ne face să vibrăm într-un mod extraordinar”, a spus Carmen Veronica Steiciuc.

Prezent la lansare, directorul general al Editurii Integral, Costel Postolache, a arătat că volumul „Ce dacă” reprezintă „o memorie a unui om cu totul special, care a trăit în multe momente lucruri neobișnuite”.

Postolache a precizat totodată că volumul a fost tradus și în limba germană, iar în acest moment se lucrează la ediția în limba engleză și că urmează ediția în limba ivrit.

În cadrul discursului său, regizorul Alexander Hausvater a ținut să evidențieze faptul că volumul vorbește despre două perioade, una petrecută în România, de la vârsta de 4-5 ani până la 8 ani, și o altă perioadă, până la 12 ani, în Israel.

„Cât suntem copii, visăm că suntem capabili de a face lucruri, visăm că putem realiza totul, visăm că putem iubi pe toată lumea. A fi copil înseamnă a fi idealist și încet, încet compromitem acel copil care am fost ca sa devenim adulți”, a spus Alexander Hausvater.

El a ținut să mărturisească că a fost surprins de reacția bună a publicului față de carte, explicând că intenția a fost aceea de a-și scrie amintirile din copilărie.

De menționat este faptul că volumul prezintă 70 de povestiri scurte, prefața și postfața cărții fiind semnate de Vasile Dancu și Nora Iuga, iar în cadrul evenimentului de lansare actorul Constantin Tache Florescu a citit un pasaj din cartea cunoscutului regizor.

Alexander Hausvater este un artist-fenomen al teatrului. Renumit regizor, scriitor, profesor și scenarist, el a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale.

Spectacolele sale s-au bucurat de un real succes, iar cel montat la Suceava, „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, a reprezentat un eveniment pentru comunitatea suceveană. (M.T.)


Intră acum și în grupul de